Connect with us

Crna Gora

Patrijarh Porfirije u Podgorici: Znamo ko smo, kojim jezikom govorimo i kom narodu pripadamo

Printskrin Video Tanjug

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije poručio je u Podgorici okupljenim vernicima da u tom gradu u kojem je rođen Sveti Sava dobro znaju ko su, kojim jezikom govore i kom narodu pripadaju – vernici Srpske pravoslavne crkve, da govore srpskim jezikom i da su pripadnici srpskog naroda.

Ova izjava patrijarha srpskog je važna imajući u vidu da dolazi u susret popisu stanovništva koji će u Crnoj Gori biti održan početkom novembra, a na kojem će se građani izjašnjavati koje su nacionalnosti, kojoj veri pripadaju i kojim jezikom govore.

Patrijarh Porfirije je rekao da svaki Srbin koji je pravoslavne vere, ma gde se nalazio, može reći da je Podgorica njegovo duhovno rodno mesto.

“Svi smo na neki način odavde potekli i upravo iz tog razloga ovde u Podgorici ne postoji nikakva potreba da nam bilo ko kaže ko smo i šta smo. Više nego drugde, ovde u Podgorici, u Nemanjinom gradu, u gradu u kojem se rodio otac Svetog Save, ovde bolje nego drugde znamo koja je to naša vera, znamo ko su naši preci, dobro znamo ovde u Podgorici i gde god da smo kojim jezikom govorimo i kom narodu pripadamo”, poručio je Porfirije.

Kako je napomenuo, dubinski osećamo da je jedino ispravno da nastavimo istim putem, putem Svetog Simeona i Svetoga Save jer živimo u vremenu razaranja trajnih, tradicionalnih, ali objektivnih identiteta.

“Živimo u vremenu napadanog i napadnog nametanja konstruisanih identiteta u svrhu manipulacija i dominacija, stoga je zaista važno, čuvati odbraniti i sačuvati ono što jesmo – ono što se zove identitetom, svoj verski, lični, porodični, nacionalni identitet naših predaka i naših potomaka”, rekao je Porfirije.

Dodao je da su svi bili oduševljeni litijama iz Crne Gore kojima su ljudi odbranili osnovna prava SPC.

“Time ste odbranili ono što jeste, jer ste dobro znali i znate da onaj ko ne zna ko je, dolazi u situaciju da mu neko drugi kaže ko je, da mu neko drugi odredi ko je, a vi, braćo i sestre znate ko ste. Znamo da ste utemeljeni u svetosavskoj i čistoj veri koja nam daruje iznad svega svaku vrlinu, plemenitost i prosvećenost”, rekao je Porfirije.

“Ponosimo se što govorimo najčistijim srpskim jezikom Njegoševim, što govorimo ovde i gde god da smo. I iznad svega njegovim unutarnjim jezikom i disanjem. Ponosni smo što govorimo jezikom Stefana Ljubiše, srpskim jezikom Marka Miljanova, jer samo na svom, srpskom jeziku, možemo izraziti ono najbolje u nama”, rekao je Porfirije.

Dodao je da smo ponosni što pripadamo “stradalnom, raspetom, ali na putu vaskrsenja srpskom narodu”.

“Draga duhovna deco, kao vaš patrijarh dužan sam, a osećam i ličnu potrebu da vas podržim da u svakoj prilici sa ponosom i dostojanstvom, potpuno slobodno i odlučno ispoljavate i na najbolji način svedočite svoj identitet kao vernici svete Srpske pravoslavne crkve i kao govornici srpskog jezika kojim su najbolji među nama izgovorili i napisali najlepše misli, pesme i priče i kao dični pripadnici srpskog naroda koji je u svim istorijskim iskušenjima blistao najpre čojstvom i junaštvom. To je pravo i odgovornost, obaveza i dužnost svakoga od nas”, poručio je Porfirije.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

LOME STOLICE, GAĐAJU NASTAVNICU Šok snimci iz škole

Printskrin YT

Podgorička policija podnela je prekršajne prijave protiv A.V. i L.B, dva bivša učenika Srednje mešovite škole (SMŠ) „25.maj“ u Tuzima zbog drskog ponašanja, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako se navodi u saopštenju, policiji je 8. septembra prijavljeno da se u SMŠ „25.maj“ u Tuzima učenici nedolično ponašaju, viču, uništavaju školski inventar, bacaju predmete u pravcu profesora pomenute škole.

U odnosu na pomenuti događaj objavljeni su i video snimci na društvenim mrežama, koje su preneli i mediji.

„Preduzimajući mere i radnje iz svoje nadležnosti, službenici Odeljenja bezbednosti Podgorica su u cilju identifikacije lica sa snimka prikupili obaveštenja od bivših učenika ove škole – R.B., M.B., A.V., D.D., B.A. i L.B., te od prethodnog direktora SMŠ „25.maj“ – G.L., kao i od trenutnog direktora ove škole – S.L.

Osim toga, prikupljena su obaveštenja i od dve profesorke. Sa svim spisima predmeta upoznat je tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji se nakon uvida u spise predmeta, 20. novembra, izjasnio da u radnjama ovih lica nema elemenata krivičnog jela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“, navodi se u saopćenju.

Kako je objavila Televizija Vijesti, neki od snimaka, koji su se našli na društvenim mrežama, nastali su krajem prošle školske godine. Na nekima od njih, osim uništavanja školske imovine i neprimerenog ponašanja, vidi se i kako učenici gađaju nastavnicu Ardijanu Junčaj, koja u ovoj školi predaje ekonomsku grupu predmeta.

Podsetimo da je mesto i opština Tuzi sa pretežno 80% naseljena Albancima i bošnjacima, gde pored nasilja se statistički krije i najveća stopa kriminaliteta u ovom delu Crne Gore.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu