Connect with us

Politika

Paskal Navaro: „Španija je protiv kandidature Kosova za članstvo u EU“

Photo: Unsplash

Španija je protiv kandidature Kosova za članstvo u EU, prenosi prištinska Gazeta Ekspres.

Kako se navodi, državni sekretar Španije za Evropsku uniju Paskal Navaro je u svom govoru pred jednom od evropskih tela rekao da „Španija ne priznaje Kosovo i da će stoga glasati protiv bilo kakve proceduralne odluke i davanja statusa kandidata Kosovu.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je prošle nedelje u Pragu predao aplikaciju za članstvo u EU.

Navaro je komentarišući to rekao da nakon što je Kosovo zvanično podnelo zahtev za članstvo sadašnjem Predsedništvu, u ovom slučaju Češkoj, mora da se donese „proceduralna odluka“, za koju se pretpostavlja da će je doneti Švedska, koja od januara preuzima predsedavanje Unijom.

Normalna stvar je, nastavio je on, da se traži mišljenje Evropske komisije, a zatim raspravlja o tome u Savetu za opšte poslove i konačno odlučuju evropski lideri u Evropskom savetu.

Vlada neće podržati kandidaturu u sadašnjim okolnostima i ova pozicija se nije promenila“, naglasio je državni sekretar Španije za Evropsku uniju.

Španija je jedna od pet zemalja EU, uz Grčku, Kipar, Rumuniju i Slovačku, koje još uvek ne priznaju nezavisnost Kosova.

Navaro je istakao da Vlada Španije „ima konstruktivan stav“ po pitanju Zapadnog Balkana, podržava dijalog Prištine i Beograda i posredovanje EU, i na kraju podržava liberalizaciju viza sa Kosovom, koje kako opisuje „nije država, već teritorija sa kojom EU ima odnose“.

Ovu vest preneo je na svom Tviteru i Petrit Seljimi, nekadašnji zamenik šefa kosovske diplomatije.

On je napisao da je ovakav stav očekivan.

„Španija zvanično kaže da će „glasati protiv bilo kakvih proceduralnih koraka kojima se priznaje zahtev Kosova za status kandidata za EU. Put za Madrid i Atinu ide preko Brisela i Vašingtona. Potrebni su nam rezultati u dijalogu. Drugi način nije moguć“, napisao je Seljimi.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu