Ovih pet vrsta hrane i pića se ne slažu dobro sa lekovima za dijabetes – budite oprezni!
Objavljeno 27/08/2025
0
66 Views

Lekovi za dijabetes su dizajnirani da deluju na veoma specifičan način kako bi kontrolisali šećer u krvi, objašnjava farmaceutkinja Elaina Rosario za EatingWell. Ona dodaje da hrana može promeniti način na koji se lek apsorbuje ili koliko snažno deluje.
Rebeka Emch, takođe farmaceutkinja, ističe da se interakcije razlikuju u zavisnosti od vrste leka, ali najčešće problem nastaje kada hrana deluje suprotno njihovoj svrsi.
Ako uzmete lek da snizite šećer, a zatim pojedete hranu koja ga brzo podiže, stvarate sukob u telu, kaže ona.
Iako nezasićene masti mogu biti korisne, previše zasićenih masti povećava rizik od dijabetesa tipa 2 i može uticati na delovanje lekova.
Masna hrana usporava varenje i time odlaže brzinu delovanja leka, objašnjava nutricionistkinja Daria Zajac.
Primeri uključuju punomasne mlečne proizvode, prerađeno meso, prženu i pečenu hranu. Rosario napominje da masna jela takođe mogu pojačati neželjene efekte lekova, kao što su GLP-1 agonisti, uključujući mučninu i varenje.
Slatkiši, gazirana pića, poslastice i voćni sokovi otežavaju lekovima stabilizaciju nivoa šećera u krvi.
Ne onemogućavaju dejstvo metformina, ali znatno otežavaju održavanje stabilnog nivoa glukoze, kaže Emch.
Stručnjakinja za negu i edukaciju o dijabetesu, dijetetičarka i nutricionistkinja Cari Riker dodaje da je bolje birati celokupne izvore ugljenih hidrata bogate vlaknima, poput pasulja, sočiva, integralnih žitarica i voća.
Kvalitet i količina ugljenih hidrata su važne, naglašava ona.
Beli hleb, zaslađene žitarice, peciva i slična hrana mogu izazvati nagli skok šećera u krvi.
Ako uzimate insulin ili lek koji deluje uz obrok, taj nagli skok otežava održavanje ravnoteže i može dovesti do naglog pada šećera, kaže Rosario.
Joshua J. Neumiller iz Američkog udruženja za dijabetes (ADA) preporučuje da se biraju minimalno prerađeni izvori ugljenih hidrata koji sadrže vlakna.
Lekovi iz grupe SGLT2 inhibitora deluju tako što višak šećera izbacuju putem urina.
Kako i kofein ima diuretički efekat, prekomerno konzumiranje može pojačati taj efekat. Preporučuje se da se ne prelazi 400 miligrama kofeina dnevno, što odgovara otprilike tri do četiri šoljice kafe.
Osobe koje uzimaju lekove za dijabetes treba da ograniče alkohol, upozorava Zajac.
Alkohol povećava rizik od hipoglikemije, posebno kod onih koji koriste insulin ili sulfonilureje, jer sprečava jetru da otpusti glukozu u krv.
Riker dodaje da alkohol može pogoršati neželjene efekte metformina i povećati rizik od dehidratacije i ozbiljnih komplikacija poput ketoacidoze kod onih koji uzimaju SGLT2 inhibitore.
ADA preporučuje najviše dva pića dnevno za muškarce i jedno za žene.
Za bezbednost, stručnjaci savetuju pravilno usklađivanje obroka i lekova, održavanje hidratacije, kontrolu veličine porcija i redovno praćenje šećera u krvi glukometrom.
Važno je sarađivati sa lekarom ili farmaceutom kako biste razumeli moguće neželjene efekte i bolje kontrolisali šećer u krvi, zaključuje Riker.
Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.