Connect with us

Aktuelno

Ovih 5 stvari se morate rešiti ako želite da napredujete

Pixabay

Ako se prečvrsto vežete uz vašu stvarnost, nećete moći da se menjate. Ako želite da napredujete u životu, morate se rešiti određenih stvari i trebalo bi da zamenite trenutne životne poglede novim.

Prvo, morate doneti čvrstu odluku da ćete doneti promenu. To se neće dogoditi samo od sebe. Ponekad morate da se probijete kroz vetar i da kažete: Nije me briga koliko je ovo teško! Ne zanima me koliko sam razočaran! Neću dopustiti da me ova poteškoća savlada! Ostaviću stvari koje me koče iza sebe, i krenuću napred!

Spremni za promenu?

Od danas, vreme je da se rešite ovih pet stvari kako biste napredovali.

Onoga što je moglo, ili trebalo biti, ali se nikad nije ostvarilo

Pre nego što možete zaista živeti u sadašnjosti, jedan deo vas mora umreti. Morate u potpunosti otpustiti ono što je moglo i trebalo da bude. Morate prihvatiti činjenicu da je nemoguće menjati prošlost. Vaša iskustva, mišljenja drugih o vama, njihovi i vaši odabiri, pripadaju prošlosti.

Kad prihvatite sadašnjost, počećete uviđati istinsku moć oproštaja – prema sebi i drugima. Ta nova svesnost će vam olakšati svaki sledeći korak.

Ako želite da napredujete, morate prestati da smišljate i početi da donosite odluke

Između obećanja kojeg ste sebi dali, i izgovora zašto to niste izvršili, uvek stoji laž. Bilo kakva objašnjenja su znak slabosti.

Budite jaki! Život je konstantan trening kreativnog smišljanja rešenja. Greška ili zadrška nisu znak neuspeha sve dok ih ne prestanete ispravljati. Dakle, većina dugoročnih neuspeha se događa ljudima koji kontinuirano smišljaju izlike, umesto da donose odluke, iako znaju da mogu bolje. Nemojte biti jedni od njih.

Odlučite da čete učiniti ono što je najbolje za vas. Verujte, za godinu dana će vam biti drago da ste počeli baš danas.

Odnosa koji vas sputavaju

Priznajte, u određenom smislu, previše ste vremena provodili omalovažavajući sami sebe, Pokušali ste se prilagoditi. Smanjiti. Stišati. Postati manje osećajni. Manje samouvereni. Manje SVOJI. To je zato što niste hteli da odgurnete neke ljude od sebe. Hteli ste da se svidite ljudima. Hteli ste da ostavite dobar utisak. Hteli ste da budete željeni.

Stoga ste godinama žrtvovali sopstveni identitet kako bi usrećili druge. I patili ste, godinama. Neka vam ovo bude buđenje.

Razlog zašto vas toksični odnosi koče, ima puno manje veze s delima druge osobe, a puno više s tim kako se vi prilagođavate situaciji. Vaš bol raste kad se omalovažavate.

Kad odlučite da se povučete, manje govorite i suzdržavate se zbog straha, razuma, ili lukavosti, samo kako bi nastavili odnos – u problemu ste. Dakle, nije stvar u njima, bitno je kako vi reagujete.

Sledeći put kad budete planirali sastanak s tom osobom (bez obzira bio to neformalni ili formalni sastanak), pitajte se: Hoću li se morati „pognuti“ kako bi sve teklo glatko ili mi taj sastanak pruža priliku za razvoj?

Budite hrabri, ali i razumni dok budete odgovarali na to pitanje? I odvojite vremena i prostora za sebe, ako vam je potrebna samoća.

Starih laži kojih se držite

Kad napokon postanete iskreni prema drugima, razne stvari se mogu dogoditi. Ponekad izgubite što ste imali. Ponekad ne možete povratiti izgubljenu ljubav i poverenje. Ponekad vaše greške unište vezu. Ponekad sami sebi slomite srce. Ponekad izgubite svoj put. Ponekad se osećate gore nego što ste se osećali pre iskrenosti.

Ali čak i nekoliko koraka unatrag, kad ste skrenuli pogrešno, su koraci u pravom smeru. Kad ste iskreni, čistite svoje srce od laži i kajanja. Istina vam pomaže dugoročno.

S vremenom ćete se oporaviti i živjećete slobodni od mentalnog zatvora kojeg ste bili stvorili. Taj put do slobode i sreće je zastrašujuć i težak. Ali taj put će vam spasiti život.

Ideje da morate biti OK sve vreme

Čak i kad se krenete da se oporavljate i razvijate, neće uvek „biti OK“ – i to je sasvim normalno usled teškog životnog razdoblja. Ponekad se možemo fokusirati samo na negativno. To je takođe sasvim normalno i ljudski.

Zaista, nije OK kad izgubite voljenu osobu. Nije OK kad vam se život raspada, a zakopani ste u planovima iz prošlosti. Nije OK kad na bankovnom računu imate 0 dinara, a nemate stabilan posao. Nije OK kad vas osoba kojoj verujete izda i slomi vam srce. Nije OK kad ste iscrpljeni do te mere da ujutro ne možete da ustanete. Nije u redu kad vas nadvlada sram, žalost i neuspeh.

Šta god vas trenutno mučilo, morate znati da ponekad stvari nisu OK. I to je sasvim u redu.

Dakle, prihvatite da nećete uvek biti OK. Ljudi koji dugoročno uspevaju su najčešće oni koji od „kamenja“ kojim ih je život gađao, grade čvrste temelje za rast. Ne bojte se povremeno raspasti, jer će vam to otvoriti priliku da se razvijete u brilijantnu osobu.

Kako bi napredovali, rešite se navedenih pet stvari. I krenite danas.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Potreba pravne regulacije veštačke inteligencije – Regulacija Evropske unije o veštačkoj inteligenciji

Foto: Pexels
U eri ubrzanog tehnološkog razvoja, veštačka inteligencija (AI) postaje neizostavan deo svakodnevnice, nezaustavljivo prodirući gotovo u sve oblasti naših života, preko biznisa,  obrazovanja, zabave, transporta, medicine i mnoge druge. Ova oblast računarske nauke, koja obuhvata mašinsko učenje, duboko učenje i druge tehnologije, donosi sa sobom inovacije i efikasnost, ali i kompleksne izazove. Rapidan napredak AI sistema zahteva da se postave mnoga pitanja u vezi etike, privatnosti i sigurnosti. Sa sveprisutnim rizicima, od potencijalno opasnih algoritamskih odluka, do pretnji privatnosti, zakonsko regulisanje ove oblasti postaje imperativno.
 
Predložena Regulacija Evropske unije o veštačkoj inteligenciji (EU AI Act), koju je prvi put predstavila Evropska komisija još 2021. godine, mogla bi da ima značajan uticaj na razvoj i upotrebu veštačke inteligencije unutar EU. Ovaj akt koji reguliše razvoj, upotrebu i korišćenje veštačke inteligencije biće obavezujuć pravni okvir za sve kompanije sa sedištem u zemljama članicama EU koje razvijaju i poseduju AI sisteme. Iste obaveze postojaće i za sve drudge entitete iz trećih zemalja koji uvode AI sisteme na tržište EU. Trostrani pregovori između Saveta EU, Evropskog parlamenta i Evropske komisije, s ciljem finalizacije teksta EU AI Act, sada su u odmakloj fazi, a namera je postizanje sporazuma pre kraja ove godine.

Foto: Pexels

 
Paralelno sa regulativnim napretkom EU, širok spektar inicijativa za donošenje međunarodnih regulativa je u fazi razvoja. Lideri zemalja G7 su u maju ove godine postigli sporazum da uspostave Hiroshima AI Process, pozivajući na stvaranje međunarodnih smernica koje će regulisati upotrebu generativne veštačke inteligencije do kraja 2023. godine. Istovremeno, Savet Evrope razmatra tekst  Konvencije o veštačkoj inteligenciji i ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava, za koji se očekuje da bude završen početkom 2024. godine.
 
Iako postoji globalni konsenzus o potrebi regulisanja veštačke inteligencije, još uvek nema saglasnosti o načinu na koji to treba postići. Kako različite regulative o veštačkoj inteligenciji ne bi ostale samo slovo na papiru, od ključne je važnosti da njihov pristup regulisanju ove oblasti bude usklađen.
 
Iza zatvorenih vrata, tehnološki divovi lobiraju kod nadležnih organa EU da napredni sistemi veštačke inteligencije ne budu obuhvaćeni pravnim regulativama. Većina naprednih sistema veštačke inteligencije, poznatih kao ‘foundation models’, poput ChatGPT, uglavnom se razvijaju od strane najvećih tehnoloških kompanija, kao što su Google i Microsoft. Ove kompanije koje imaju gotovo monopol u oblasti veštačke inteligencije, dodatno učvršćuju svoj primat kroz partnerske odnose sa ‘start-ap’ kompanijama, ulažući milijarde dolara u njih. Primer ovakvih simbioza su uspostavljena saradnja između Amazona i Anthropic ili Microsofta i OpenAI.

Foto: Pexels / Da li je AI pretnja ili ne?

 
Usvajanje regulativa poput EU AI Act predstavlja značajan korak ka stvaranju balansa između tehnoloških inovacija i očuvanja osnovnih vrednosti koje čine temelj ljudskog društva. Iako su postojali nesporazumi između najuticajnijih članica EU, Nemačke, Francuske i Italije, čini se da su ove zemlje postigle saglasnost vezi sa načinom regulisanja veštačke inteligencije. Postalo je očigledno da je neophodno usvojiti sveobuhvatnu regulativu koja će normirati brojne izazove i rizike koje veštačka inteligenija donosi. Pred EU je prilika da pokaže liderstvo na globalnom nivou i postane pionir u zakonskom uređenju dinamične oblasti razvoja veštačke inteligencije.
 
Autor: Nemanja Injac, advokat
Advokatska kancelarija Injac | Ilić

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu