Connect with us

Kultura

Ovacije u Čačku za pozorišnu predstavu „Sloboda govora“

Foto: Čačanska Rodna / Bus Plus Produkcija

Premijerno, uz ovacije, 16. novembra izvedena je predstava „Sloboda govora“, nastala po romanu dobitnika NIN-ove nagrade, Vladana Matijevića, u prepunoj Velikoj sali Kulturnog centra Čačak.

Predstava je rađena u produkciji Gradskog pozorišta Čačak, u okviru okviru projekta “Čačanska Rodna – Prestonica kulture Srbije – Čačak 2023.” Režiju potpisuje Nikola Bundalo, uloge tumače: Vahid Džanković, Jovana Berić, Filip Milićević, Nikola Voštinić, a dramaturgiju je uradila Sofija Dimitrijević. Scenografiju potpisuje Ema Pavlović, a kostimograf je Sanja Živanović.

Roman o ubistvu novinara, izneverenom prijateljstvu i neostvarenim ambicijama, kritičari svrstavaju u triler u kafkijanskoj atmosferi, a Gradsko pozorište Čačak će ovo delo predstaviti kroz jednu modernu dramsku predlošku.

Reditelj predstave, Nikola Bundalo, izjavio je da je okosnica romana, po kome je urađena predstava, smrt uglednog novinara, i ocenio da je to bitna tema i da ne zna mnogo predstava koje govore o ubijenim novinarima. „Predstava je priča o novinaru Vladimiru Filipoviću i svemu što mu se dešava u 12 sati koliko traje radnja romana i naše predstave „, rekao je Bundalo na konferenciji za novinare u Čačku. On je dodao: „Neka ‘Sloboda govora’ bude glas za sve njih, za sve one stradale na ulicama, putevima, osujećenih da žive, koji ne dobiju drugu šansu da žive jer zajednica nema interesa da njihovo ime održava u životu, neka bude glas naročito za one čije ime, kako se u predstavi kaže, neće poneti ni ulica ni most“ rekao je Bundalo.

Pozorišnu predstavu „Sloboda govora“ u repriznom terminu publika može pogledati 25. novembra u Velikoj sali Kulturnog centra Čačak, uz slobodan ulaz.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

„Labudovo jezero“ 5. marta u mts Dvorani

Foto: Promo

Čuveni balet „Labudovo jezero“, ruskog kompozitora Petra Iliča Čajkovskog izvešće hvaljeni baletski ansambl Ukrainian Classical Ballet 05. marta na Velikoj sceni mts Dvorane.

Balet koji se kroz godine i godine izvođenja izrodio u pravi umetnički spektakl, jedan je  od najomiljenijih i najdugovečnijih baleta na svetu.  Na scenu mts Dvorane sa svetski popularnom ukrajinskom trupom, stiže nakon nastupa u Lisinskom, ali i sjajnih izvedbi širom Evrope i sveta.

Uzbudljiva priča puna strasti i intriga o princu Siegfriedu koji se zaljubljuje u princezu Odette koju je zli čarobnjak Rothbard pretvorio u labuda danas je sinonim za klasični balet, a spoj uzvišene muzike, raskošnoga plesa, misterija i strasti i danas, gotovo 150 godina otkad je balet skladan, intrigira milione ljubitelja muzike i plesa širom sveta.

Svaka sekunda ovoga najpopularnijega „beloga baleta“ magnetski privlači svojom blistavošću i uvlači publiku u čaroban svet jezera, šuma, palata  i večne ljubavi. Tu neodoljivu čaroliju na scenu mts Dvorane donosi UCB, sastavljen od međunarodno nagrađivanih plesača.

Reč je o baletskoj trupi čija je misija da ujedini umetnike iz celoga sveta i predstavi publici najraskošnije i najzahtjevnije baletne izvedbe velikih umetnika. Zahvaljujući raznolikosti škola, svestranosti i dubini kulturne baštine, u ovoj se simbiozi rađaju potpuno novi pogledi i pristupi klasičnom baletu.

Umetnički voditelj ovoga baletnog ansambla je mladi, harizmatični plesač Alessandro Bonavita, koji je završio Milansku baletnu školu te nastupa na pozornicama prestižnih pozorišta Engleske, Nemačke, Francuske, Španije, Poljske, SAD…

U umetničkom izražaju osnivač i svi umetnici trupe nepokolebljivo čuvaju tradiciju klasičnoga baleta, prihvatajući moderne elemente koreografije,  te se nalaze u neprestanoj potrazi za novim rešenjima nastupa.

Baletni ansambl okuplja samo najtalentovanije izvođače – soliste i prvake renomiranih evropskih i svetskih teatara poput Teatro di Roma, Magdeburg Opera House, Teatr Wielki, Opera Narodowa Warszawa i brojnih drugih, a mnogi od njih su i dobitnici prestižnih plesačkih nagrada.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu