Ova jednostavna navika ubrzava mršavljenje
Od modernih dijeta do inovativnih planova obroka, potraga za jednostavnom, ali učinkovitom strategijom za skidanje kilograma, može biti izazovna
Srećom, dijetetičarka Kristen Karli otkrila je jednostavan trik koji može u tome pomoći. Tvrdi da je jedenje hranjivih obroka i međuobroka svakih nekoliko sati najbolji trik za mršavljenje.
– Ovaj pristup nije važan samo za gubitak težine – radi se takođe o održavanju vašeg tela zdravim – rekla je za Eat This, Not That.
Konzumiranje uravnoteženih obroka znači uključivanje raznovrsne hrane iz različitih skupina u odgovarajućim obrocima kako bismo osigurali da dobijamo sve hranjive stvari koje su potrebne našem telu.
Uravnoteženi obrok obično uključuje izvor proteina (poput nemasnog mesa, ribe ili pasulja), ugljenih hidrata (žitarica, voća i povrća) i zdravih masti (orašastih plodova, semenki ili avokada). Ove komponente rade zajedno kako bi telu dale energiju, podržale rast i oporavak mišića te održale celokupno zdravlje.
Jedenje tokom dana, svakih nekoliko sati, pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i održava naš metabolizam aktivnim. U poređenju s konzumiranjem svih kalorija odjednom, ovaj pristup može da spreči pad energije i prejedanje te podrži kontrolu težine.
– Započnite s planiranjem obroka unapred kako biste lakše birali zdrave stvari tokom dana. Pobrinite se da sadrže mešavinu ugljenih hidrata, proteina i zdravih masti – kaže dijetetičarka.
Odlične opcije za doručak su zobena kaša s orašastim plodovima i voćem ili jaja s tostom od celih žitarica i avokadom. Za međuobroke možemo da posegnemo za opcijama poput grčkog jogurta s bobičastim voćem ili humus.
– Nastojte da jedete svaka tri do četiri sata kako biste održali stabilan nivo energije i izbegli preteranu glad. Ne zaboravite da slušate znakove gladi vašeg tela i prilagodite veličinu porcija u skladu s tim – zaključila je Karli.