Connect with us

Investiranje

Otvorena nova pista na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu

Photo: Unsplash

Nova pista na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu, dužine 3.500 metara, je otvorena.

To je druga poletno-sletna staza na beogradskom aerodromu i zameniće postojeću koja će uskoro biti remontovana. Kada se završi njena rekonstrukcija, umetnuta staza postaće paralelna rulna staza i biće u upotrebi u slučaju da glavna ne može da se koristi.

Investitor je kompanija Belgrade Airport, koju je osnovala francuska kompanija Vansi (Vinci), koncesionar Aerodroma „Nikola Tesla“.

Generalni direktor Aerodroma „Nikola Tesla“ Fransoa Berizo je rekao da taj aerodrom okuplja najprofesionalnije ljude u svojoj struci.

„Svima onima koji nisu mogli da nam se pridruže želim da se zahvalim na napornom radu. Ovo nije samo uspeh beogradskog aerodroma, ovoga ne bi bilo bez aerodromske zajednice. Želim da se zahvalim SMATS-i i Er Srbiji, partnerstvo sa Er Srbijom je od velikog značaja za nas“, istakao je Berizo.

Ambasador Francuske Pjer Košar je rekao da se danas ispisuje novi list u saradnji Srbije i Francuske.

„Beogradski aerodrom je prepoznatljiv simbol naše bilateralne saradnje, kako bi Srbija preuzela svoju ulogu kao regionalna sila. Ovaj aerodrom ide ka tome da postane regionalno čvorište“, kazao je Košar.

Dodao je da je širenje beogradskog aerodroma bitno za ekonomsku i trgovinsku saradnju sa drugim zemljama, i da će pomoći Srbiji na evropskom putu.

Otvaranju nove piste prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je ugovor sa francuskom firmom Vansi o upravljanju beogradskim aerodromom jedna od pet najboljih stvari koje su urađene u Srbiji poslednjih 30 godina.

„Pogledajte dva kontrolna tornja, terminale, to je Srbija budućnosti“, rekao je Vučić i dodao da je Srbija druga zemlja u Evropi po rastu broja turista.

On je istakao da će rekonstrukcija beogradskog aerodroma, u koju je uloženo 732 miliona evra, biti završena 2024. godine.

„Ovo su najobimniji radovi od kada je napravljen aerodrom. Nisam verovao da će sva ulaganja biti urađena. Hvala našim francuskim prijateljima na tome, zato što stu pokazali da je beogradski aeodrom jedan od najlepših aerodoma u ovom delu Evrope. Za manje od dve godine avioni će moći da sleću i uz najnižu vidljivost“, kazao je Vučić.

Dodao je da je važno je da budu nastavljena ulaganja i u terminale, i u parkinge, u stanice za metro koji se gradi.

„Nadam se da će beogradski aerodom, koji je 2022. godine opslužio 5,6 miliona putnika, dostići cifru od 15 miliona putnika“, rekao je Vučić.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Investiranje

Ministarka energetike i rudarstva Srbije: „U oktobru se očekuje kraj izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Bugarska“

Photo: Unsplash

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da se očekuje da u oktobru bude završena izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, i da Srbija dobije još jednu gasnu rutu i pristup novim snabdevačima, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) Emanuelom Žofreom istakla da je taj projekat važna prekretnica za stabilnost i dalji razvoj energetskog sistema imajući u vidu da će izgradnjom gasnog interkonektora Srbija postati i tranzitna zemlja za dopremanje gasa EU.

Đedović je navela da je cilj Srbije da diversifikuje svoje izvore snabdevanja i da Srbija pregovara sa Azerbejdžanom o količinama gasa koje može da uveze, jer bi Srbija iz te zemlje mogla da uveze i do trećine svojih trenutnih potreba.

Žofre je podsetio na dobru saradnju Srbije sa EU na projektu gasnog interkonektora sa Bugarskom i istakao da diversifikacija izvora donosi veću sigurnost Srbiji.

Dodao je da je od vitalnog značaja da Srbija završi razdvajanje svog tržišta gasa u celini i omogući veću konkurenciju, za dobrobit građana.

Zavisnost od ruskih fosilnih goriva nimalo ne pomaže Srbiji, rekao je Žofre.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu