Connect with us

Izložbe

Otvorena izložba “Rekonstrukcija sećanja”

Foto: Pixabay

Izložba „Rekonstrukcija sećanja“ umetnice Jelene Aranđelović otvorena je u Galeriji Centra za grafiku FLU (Pariska 16) i trajaće do 30 septembra.

Reč je o mozaiku kolaža u kombinovanoj tehnici, koji je, kako sugeriše naslov izložbe pokušaj stimulansa reminiscencije zaboravljenog u obamrlom društvu naviknutom na konstantu tranziciju, počev od devedestih.

“U neposrednoj okolini umetnice Jelene Aranđelović, na prostoru donjeg Dorćola, koga odlikuje velika raznolikost i bogatstvo kulturnog nasleđa Beograda, kao jednog od njegovih najstarijih kvartova, u poslednjih nekoliko godina dogodile su se brojne građevinske intervencije, kao posledica investitorskog urbanizma, Kvart uz reku sa šetalištima, parkovima i pretežno petospratnicama u kojima živi komšiluk koji se međusobno poznaje. Svakih par meseci ovi delovi bivaju dopunjeni novim konglomeratom zgrada umesto predratnih vila, bez pokušaja da se luksuzne građevine uklope u postojeću arhitektonsku celinu starog jezgra grada. U ovom procesu gubi se i duh samog mesta, brišu se stare kafane i poslastičarnice, zanatlije zatvaraju svoje lokale, ni cipele nemate gde da popravite. Porodična istorija biva zatočena u zaboravu, a stare fotografije, razglednice i suveniri vire iz krcatih kontejnera“, navode autorke teksta u katalogu izložbe Tia Antić i Nataša Janković.

One skreću pažnju, da umetnica, upravo u trenutku kada ovaj mterijal gubi značenje prisvaja fotografije i uključuje ih u sopstvene mikronarative.

„Priče nekih nepoznatih ljudi, a u stvari njenih komšija ili sugrađana koji su pre samo nekoliko decenija činili duh ovog mesta, autorka oživljava dodajući im sopstvene sadržaje iz sopstvene porodične istorije. U kolažima sa tatom, kog prepoznaje kao deo duha tog vremena, a koga više nema, i prostora, prepliću se narativi koje nam ostavlja da sami učitavamo. Umetničko delo je poput sna u toku jedne noći. Nastaje u podsvesti i nužno je da ga autor materijalizuje. Često kada se probudimo dekonstruišemo san, svodimo ga na detalje, tražimo prepoznatljive simbole, tumačimo, a sve sa namerom da nam pomogne da preguramo dan, razumemo sebe i predvidimo budućnost. San je prošlost. Već se dogodio dok smo spavali, mimo naše kontrole. Od trenutka kada smo se probudili ostaje iza nas, gubi svoju moć spontanog i podsvesnog, postaje deo našeg šifrarnika razgrađivanja. Nesporno, dekonstrukcijom menjamo tok u pravcu svesne želje njegovog značenja. » konstatuju Tia i Nataša.

Prema njihovim rečima Jelena Aranđelović dekonstruiše sećanja, fotografije koje još jedino opstaju kao vizuelni podsticaji emocionalnih odgovora na drage osobe iz prošlosti, mesta, boje, pa čak i mirise.

„Lutajući defragmentisanim starim albumima remninisiramo miris bakinog ormara sa složenim metražama i luksuznim sapunima uguranim među gusto zbijene redove bogato dekorisanih vunenih štofova, trevira, grež svila i neizbežnih flanela, koji strpljivo čekaju šnit u Burdi da se u celosti materijalizuju. Jelena se na izloženim radovima oprašta od tate. Važne figure, nekom nebitne jer su prepuštene ulici, postavljene su kao okosnica izložbe. Prepisuje im umetnica neispitano, naslućeno, i od imaginarne predstave njihove prošlosti stvara vizuelne predstave, kolažira i docrtava. Tako izmišljene tajne nečijih mladosti, skrivenih u pričama fragmentisanih fotografija iskopanih pored lokalnih kontejnjara, ubeležavaju revidiramu istoriju, bezazleno. Reč je o ličnoj istoriji koja ne remeti društvo niti temelje i verovanja, ali je doprinos Jelene Aranđelović nezaboravu, a valjda su te tihe intervencije svima nama dozvoljene“ ističu Tia Antić i Nataša Janković u tekstu kataloga izložbe „Rekonstrukcija sećanja“.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Izložba „Hipokoristici” u Vršcu

Foto: Pixabay

Izložba radova slikara Zorana Tešanovića pod nazivom „Hipokoristici” otvorena  je u velikoj galeriji kulturnog centra Vršac.

Na izložbi su odabrani radovi  nastali u poslednjih pet godina. Podeljeni su u nekoliko zasebnih tematskih celina. Postavka je koncipirana kao humorna i ironična refleksija na vreme u kome živimo.

„Naslov izložbe je pažljivo odabran. Hipokoristik, između ostalog znači izigravati dete, to je imenički oblik kojim se izražava osećanje bliskosti, nežnosti prema imenovanom biću ili predmetu. Pomislio sam da preko motiva životinja mogu jasnije da osvetlim potrebu čoveka da se više sporazumeva sa prirodom, jer priroda je večna misterija iz koje možemo crpeti snagu i ona je oslobođena ljudskih pravila. Na ovoj liniji tumačenja i  razumevanja prikazanih radova, mogu se razumeti  i ostale bitne osobine moje poetike”, kaže Tešanović povodom izložbe u Galeriji kulturnog centra Vršac koja traje do 29 septembra.

Zoran Tešanović je rođen 1961. godine u Sečnju. Studije slikarstva završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1988. godine u klasi profesora Radomira Reljića.  Poslediplomske studije na istom fakultetu, završio je 1993. godine. Član je ULUS-a od 1988. godine. Do sada je imao dvadeset  samostalnih izložbi u najznačajnijim galerijama u zemlji. Učestvovao je na velikom broju grupnih izložbi koje prezentuju savremenu likovnu scenu Srbije u zemlji i inostranstvu. Njegova dela se čuvaju i izlažu u važnim muzejskim i privatnim kolekcijama. Bio je predstavnik Srbije na nekoliko važnih smotri likovne umetnosti u inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja za likovno stvaralaštvo. Radi kao samostalni umetnik.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu