Connect with us

Hronika

Oštetio budžet Republike Srbije za 260 miliona dinara – uhapšen preduzetnik

Foto: Pixabay

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odelјenja za borbu protiv korupcije UKP, po nalogu Posebnog odelјenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kralјevu, u saradnji sa inspektorima poreske policije u Kragujevcu, uhapsili su O.K. (58) odgovorno lice PD „Oki NP gradnja“ iz Novog Pazara zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela poreska utaja i pranje novca u podstrekavanju koji je na taj način oštetio budžet Republike Srbije za 260 miliona dinara.

Takođe, policija je uhapsila B.R. (40), odgovorno lice PR „Dušan Kop“ i PD „Dušan kop gradnja“ koji se tereti za krivično delo pranje novca, kao i A.S. (33) zbog krivičnog dela pranje novca u pomaganju, dok će za isto delo protiv četrdesetpetogodišnjeg muškarca podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Kako se sumnja, O.K. je od 2017. do 2021. godine u nameri da delimično izbegne obračun i plaćanje poreza na dobit pravnih lica za 2017, 2018, 2019, 2020. i 2021. godinu, nadležnom poreskom organu podneo poreske prijave i bilanse neistinite sadržine u kojima je iskazao manju dobit iz poslovanja.

Na taj način, O.K. je, kako se sumnja, izbegao plaćanje poreza na dobit u iznosu od 125.446.698 dinara i izbegao obračun i plaćanje poreza na prihod od kapitala za isti period na iznos novca za koji je izvršio uzimanje iz imovine svog privrednog društva za svoje privatne potrebe i ličnu potrošnju u ukupnom iznosu od 767.331.334 dinara, čime je izbegao obračun i plaćanje poreza na prihod od kapitala u ukupnom iznosu od 135.411.407 dinara, oštetivši budžet Republike Srbije za oko 260.000.000 dinara.

Postoje osnovi sumnje da je O.K. izvršio krivično delo pranje novca u podstrekivanju na taj način što je uticao na B.R. da donese odluku, a kasnije mu dao jasne smernica i uputstva kako da 767.331.334 dinara, koje je na osnovu lažnih faktura prenet sa računa „Oki NP gradnja“ na račun PD „Dušan kop“ i isti dalјe transferiše na veći broj preduzetničkih radnji i fizičkih lica, a između ostalih na račune osumnjičenih A.S. i četrdesetpetogodišnjaka, koji su potom, navedeni novac podizali sa saznanjem da potiče iz kriminalne delatnosti i vraćali B.R. a on potom O.K.

Osumnjičenom O. K. je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu, dok su B. R. i A. S., uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu, a protiv četrdesetpetogodišnjeg muškarca biće podneta krivična prijava u redovnom postupku.

(MUP/I.T.)

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

TEŠKA NESREĆA NA „MILOŠU VELIKOM“: Muškarac poginuo, devojčica povređena

Pixabay

Jedna muška osoba je poginula, dok je devojčica povređena u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila danas oko 18.35 časova na putu Pepeljeva – Lajkovac, na auto-putu „Miloš Veliki“ u smeru ka Beogradu.

Do nesreće je došlo kada je teretno vozilo udarilo muškarca I. Ž. i dete A. Ž. koji su se nalazili pored svog vozila u zaustavnoj traci auto-puta.

Muškarac I.Ž. život je izgubio na licu mesta, a devojčica je sa povredama prevezena u bolnicu, objavili su beogradski mediji.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu