Connect with us

Ekonomija

OPEK + ne menja predviđenu dinamiku proizvodnje nafte

Photo: Unsplash

Ne očekuje se da će grupa OPEK + intervenisati na tržištu nafte promenama svoje proizvodne politike i verovatno će zadržati postojeće kvote do kraja 2023. godine, uprkos padu cene nafte i previranju na finansijskim tržištima, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na agenciju Rojters.

Nafta je pretrpela pad od 10 % u protekle dve sedmice, izazvan zabrinutošću za stabilnost američkog i evropskog bankarskog sektora i mogućim širim implikacijama na globalnu ekonomiju.

Međutim, OPEK + će se držati dogovora od oktobra 2022. o smanjenju proizvodnje za 2 miliona barela dnevno.

Zajednički ministarski monitoring komitet organizacije zemalja proizvođača nafte OPEK +, panel koji preporučuje akcije naftne politike, ima sastanak zakazan za 3. april.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Tomislav Momirović: „CEFTA tržište je važno za srpsku privredu“

Photo: Pexels

„Značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu je ogroman. CEFTA je drugi trgovinski partner Srbije sa učešćem u ukupnoj razmeni zemlje u iznosu većem od 18 %“, rekao je Momirović posle konferencije „CEFTA WEEК 2023“ u Podgorici.

Dodao je da će predsedavanje Srbije biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, a pružiće i priliku da se među prioritete predsedavanja postave teme digitalizacije i elektronske trgovine.

Momirović je istakao da ekonomska saradnja koja se bazira na standardima i principima Evropske unije u okviru CEFTA mehanizma, a posebno na iskrenoj volji učesnica, donosi rezultate u vidu rasta ekonomske aktivnosti, trgovine, stvaranja novih i boljih radnih mesta.

„Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu pet milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA“, rekao je ministar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu