Opala cena mesa
Cena mesa u Srbiji pala je zbog velike ponude i male potrošnje, zbog pandemije, kaže sekretar Udruženja za stočastvo u Privrednoj komori Srbije Nenad Budimović, i dodaje da bi tržište Srbije moglo da se stabilizuje na dva načina: intervencijom države i plasmanom robe na neka druga tržišta.
Jedan od razloga za pojavu veće ponude od potražnje, je u tome što su u prvom jeku pandemije proizvodnja i potrošnja dobro amortizovane, pa je sada proizvodnja mesa ustaljena i pojavljuju se tržišni viškovi.
Prema rečima Budimovića, drugi razlog je taj što je Kina prestala da uvozi svinjsko meso iz Nemačke, zbog pojave afričke kuge i ta zemlja je kao veliki potrošač izazvala tektonski poremećaj za sva manja tržišta, pa i za region.
Srbija je svinjsko meso i proizvode od svinjskog mesa do početka pandemije izvozila u Crnu Goru, koja je zbog nastale situacije obustavila uvoz, što se reflektovalo na proizvođače mesa u Srbiji, napomenuo je Budimović.
Kaže i da je tržišna cena svinja između 120 i 150 dinara, kao i da to dosta zavisi od regiona i kvaliteta. Juneće meso je dostiglo cenu od 2,2 evra i to za najkvalitetniju rasu „simentalac“, a cena jagnjetine je oko 250 dinara.