Connect with us

Politika

Ohrid izabran zbog Ohridskog sporazuma, ali i stava Aleksandra Vućića da je S. Makedonija jedino prihvatljiva

Photo: Unsplash

 Na odluku da se u Ohridu održi nova runda pregovora Beograda i Prištine uticao je i stav predsednika Srbije da je Severna Makedonija jedina prihvatljiva kao zemlja domaćin u regionu, objavio je makedonski portal „Nova tv“, pozivajući se na diplomatske izvore.

Kako piše (novatv.mk), predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti, zajedno sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom, posle svih prethodnih sastanaka u briselskim kancelarijama i na marginama raznih međunarodnih konferencija sastaće se prvi put u regionu i domaćin skupa će biti Ohrid 18. marta.

Lokacija je, dodaje se, izabrana nakon odluke EU da razgovore Beograda i Prištine održi u ovoj kritičnoj fazi na Balkanu, a Ohrid je izabran za grad domaćin kako bi Unija „demonstrirala svoj odnos prema Ohridskom sporazumu (iz 2001. godine), kao uspešnom modelu za rešavanje sporova, koji bi trebalo da bude i inspiracija za srpsko i kosovsko rukovodstvo“.

Odluka da Ohrid bude mesto za novu rundu pregovora Beograda i Prištine, kako se navodi, „doneta je i zbog stava predsednika Srbije da je Severna Makedonija jedina prihvatljiva zemlja u regionu kao zemlja domaćin za razgovore, koji se zahuktavaju u pravcu pronalaženja rešenja za kosovski problem“.

Kako prenose diplomatski izvori „Nove tv“, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj smatra da ovom prilikom treba odati priznanje Severnoj Makedoniji kao stabilnom strateškom partneru EU, kao i uspesima sa Prespanskim i Ohridskim sporazumom, koje EU ceni kao primer u regionu za mirno rešavanje sporova.

Borelj je u Briselu u ponedeljak 27. februara, posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine, rekao da su se lideri dve strane dogovorili da nisu potrebni dalji razgovori o Predlogu EU za normalizaciju odnosa, ali da su potrebni dodatni pregovori o modalitetima implementacije.

U Kabinetu premijera Severne Makedonije potvrdili su narednog dana da je Dimitar Kovačevski spreman da bude domaćin sastanka Vučića i Kurtija u okviru pregovora Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i SAD, 18. marta.

Tom sastanku će, kako je najavljeno, prisustvovati visoki predstavnik EU unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Hoti: „Dolaskom vlade Kurtija izgubljen suverenitet Kosova na severu, odnosi sa SAD kritični“

Photo: Unsplash

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da je dolaskom na vlast premijera Aljbina Kurtija u drugom mandatu izgubljen suverenitet na severu Kosova i da ovakvim ponašanjem premijera Kosovo može doći u situaciju da na severu red i zakon uspostavljaju Kfor i Euleks, a ne Kosovska policija.

Hoti je za prištinsku agenciju Kosovapress ocenio da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kritični, kao i da 30 godina nastojanja Albanaca za nezavisnu državu i 15 godina nakon proglašenja nezavisnosti nikada nije bilo ovakve komunikacije između Vlade Kosova i Vlade SAD.

Dodao je da akcije, ma koliko zakonite bile, treba da se rade u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima.

„Američki emisari dolaze na Kosovo i jasno kažu da su branioci suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, a zahtevi koje imaju za Kosovo za formiranje Asocijacije (ZSO), jasno kažu da nije njihov zahtev da ona bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Imamo legitimno pravo kao suverena država da uspostavimo red i zakon u svakom delu Kosova, ali to možemo da uradimo u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima, da vidimo šta gubimo, a šta dobijamo jednostranim radnjama. Istina je da nikada nije bilo manje suvereniteta na severu Kosova nego sa ovom vladom“, kazao je Hoti.

Hoti je rekao da je Kurti u poslednje dve godine doveo u tešku situaciju komunikaciju sa SAD i da je situacija kritična.

„Tokom dve godine vlasti bilo je teških trenutaka njihove komunikacije sa glavnim saveznikom, SAD. Imamo slučajeva kada su posete ministara otkazane, imali smo situacije kada je premijer tamo boravio tri nedelje i niko se s njim nije sreo, razne situacije i probleme u saradnji, zbog ponašanja Vlade Srbije. Do čega to može da dovede nisam u stanju da zamislim. Da dođemo do tačke u kojoj veoma visoki američki zvaničnici, od državnog sekretara (Blinken) naniže, hijerarhije Stejt departmenta, jasno kažu da Kosovo ne sledi savet glavnog partnera, već podriva odnose između dve zemlje. Ova situacija je nezamisliva“, kazao je Hoti.

Ocenio je da je suspenzija sa vojne vežbe „Defender Europe ’23“ zlokobna poruka za Kosovo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu