Connect with us

Ostali Sportovi

Održana komemoracija Aleksandru Matanoviću

LEGENDARNI ŠAHISTA PREMINUO U 93. GODINI

U svečanoj sali GO Stari grad, u prisustvu porodice, predstavnika Šahovskog saveza Srbije, Šahovskog saveza Beograda i brojnih prijatelja i poštovalaca, održana komemorativna sednica povodom smrti proslavljenog srpskog i svetskog velemajstora Aleksandra Matanovića (93).

Nakon uvodnog filma prisutnima se prvo obratio predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić koji se u svom govoru zahvalio velikanu srpskog i svetskog šaha na svemu što je učinio u svojoj dugoj karijeri, potencirajući i na veoma aktivnom pristupu i želji velemajstora Matanovića da pomogne srpskom šahu do pred sam kraj životaVišedecenijski prijatelj velemajstora Matanovića, poznati srpski diplomata

Vladislav Jovanović, oslikao je lik i delo proslavljenog velemajstora, počev od mlađih šahovskih dana, profesionalne igračke karijere pa sve do aktivnosti u Informatoru, a prisutni su po prvi put čuli da je velemajstor Matanović bio inicijator formiranja odbora koji se zalagao za podizanje memorijalnog centra srpskim žrtvama u XX veku.

U ime Šahovskog kluba Beograd, gde je više od 20 godina bio redovno i rado viđen gost na šahovskim večerima posvećenim istaknutim ličnostima i događajima iz njegovog igračkog doba, od velemajstora Matanovića se oprostio Mihajlo Vujasinović.

Izvršni direktor Šahovskog saveza Beograda, Vladimir Šakotić, govorio je o ljudskoj strani velemajstora Matanovića i podsetio je prisutne na veoma ispirativan govor velemajstora Matanovića koji je se može smatrati nekom vrstom šahovskog testamenta ostvaljenom svim šahistima, a koji je održao pre samo dva meseca kao gost proslave Dana Šahovskog saveza Beograda na istom ovom mestu. Tadašnje obraćanje velemajstora Aleksandra Matanovića prikazano je u celosti.

Na samom kraju komemorativne sednice prisutnima su se obratili sin i unuk Aleksandra Matanovića, sva trojica nose isto ime. Oni su podelili zanimljivosti iz privatnog života velemajstora Matanovića koje šahovska publika do sada nije imala priliku da čuje, a unuk Aleksandar je pročitao oproštajno pismo porodice. Takođe, u ime porodice zahvalili su se svima na prisustvu, a Šahovskom savezu Srbije i
Beograda na organizaciji Komemorativne sednice.

FOTO – ŠSS
A.K.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ostali Sportovi

Tri medalje za reprezentativce Srbije na Juniorskoj balkanskoj olimpijadi iz informatike

UČESTVOVALO 65 TAKMIČARA IZ 13 ZEMALJA

16. Juniorska balkanska olimpijada iz informatike (Junior Balkan Olympiad in Informatics – JBOI), održana je onlajn, od 25. do 28. novembra 2023. godine. Domaćin je bila Republika Severna Makedonija, a takmičenje je održano u Računarskoj gimnaziji u Beogradu.

U konkurenciji 65 takmičara iz 13 zemalja četvoročlana informatička ekipa Srbije osvojila je tri bronzane medalje: Petar Banović, učenik Matematičke gimnazije iz Beograda, Pavle Damjanović, učenik osnovne škole „Nada Popović” iz Kruševca i Irina Stanišić, učenica osnovne škole „Sveti Sava” iz Kragujevca. Član tima Srbije bio je i Andrija Nikolić, učenik Tehničke škole iz Čačka.

Ekipa Srbije sastavljena od najboljih informatičara iz osnovnih škola i odabrana je na osnovu niza takmičenja u organizaciji Društva matematičara Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Vođe ekipe bili su Ognjen Nešković sa Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Milica Nastić iz Osnovne škole „Andra Savčić” u Valjevu.

FOTO – DRUŠTVO MATEMATIČARA SRBIJE
A.K.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu