Connect with us

Politika

Održan sastanak Vučića i Kurtija u Briselu: „Usvojena deklaracija o nestalima“

Photo: Unsplash

Juče u 18 časova je počela nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. Kako javlja dopisnik Euronews odmah na početku usvojena je Deklaracija o nestalim licima.

To je bila prva tačka dnevnog reda na sastanku na visokom nivou u Briselu između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija.

U saopštenju visokog predstavnika EU je navedeno da su predsednik Vučić i premijer Kurti, posredstvom EU, potvrdili važnost rešavanja sudbine preostalih nestalih osoba, kako bi se okončala patnja njihovih najbližih i kako bi se negovalo trajno pomirenje i mir.

Navodi se da su obe strane prepoznale pitanje nestalih osoba kao humanitarno, i da su hitno potrebni dodatni napori da bi se olakšao položaj porodica i šire zajednice.

Kako se navodi u saopštenju, prepoznato je da je važan posao odrađen kroz Radnu grupu za nestale osobe, kojom predsedama Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC). Kao znak zajedničke rešenosti da se osigura puna implementacija obaveza na polju nestalih osoba, usvojena je Deklaracija o nestalim osobama.

Takođe, u saopštenju se ističe da su se dve strane dogovorile da usaglase operativne detalje na sledećem sastanku na nivou glavnih pregovarača.

„Od 6.065 slučajeva nestalih osoba u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 200. godine, ostalo je nerešeno 1.621. Više od 20 godina kasnije. njihove porodice nastavljaju da žive u patnji, ne znajući gde su njihovi najmiliji. Porodice imaju prvo da znaju sudbinu njihovih rođaka, kao i društvo u celini“, saopšteno je.

EU pozdravlja usvajanje deklaracije i očekuje da obe strane postgnu opipljiv napredak. Kako se napominje, Zajednički komitet za praćenje implementacije sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i njegovom implementacionog aneksa će redovno razmatrati napredak.

Euronews podseća da je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković 5. aprila rekao da je u tekstu deklaracije o nestalim licima koji je dan ranije usaglašen u Briselu, zahvaljujući naporima Beograda odbačen termin „prisilno nestali“, koji je pravna kategorija definisana međunarodnom konvencijom i koji bi podrazumevao direktnu pravnu odgovornost države Srbije za sve slučajeve nestanaka tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

On je u saopštenju ukazao da Beograd to nije dozvolio niti dopustio u ovoj Deklaraciji, kao i da je plan Prištine osujećen.

„Umesto tog termina, usvojen je termin „prinudno nestali“, koji nije nikakva pravna kategorija i koji se ne nalazi ni u jednoj međunarodnoj konvenciji, već isključivo opisuje okolnosti pod kojim se nestanak desio i zato ne može da proizvede nikakvo pravno dejstvo po interese države Srbije, niti njenu odgovornost“, objasnio je Petković.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Ana Brnabić: „SNS ne beži od izbora, a opozicija jedno piše, a drugo priča“

Photo: Unsplash

Brnabić je za televiziju Hepi ocenila i da opozicija, po pitanju izbora, „jedno priča, a drugo piše“, te da, kako je navela, „u ovom trenutku niko tačno ne zna šta tačno hoće“.

Premijerka Srbije je ukazala na promenu stava dela opozicije u vezi izbora i navela da njihovi predstavnici, u kratkom periodu, prvo nisu hteli izbora, a onda ih hoće.

Dodala je i da ih je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zvao da razgovaraju oko izbora ali da, kako je kazala, nisu uzeli učešće „u tehničkim razgovorima“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu