Connect with us

Politika

Odbor usvojio izveštaj Tanje Miščević o pregovorima o pristupanju Srbije EU

Photo: Unsplash

Evropska komisija je u svom izveštaju konstatovala da je Srbija ostvarila napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji, i smatra da je spremna za zatvaranje poglavlja, izjavila je ministarska za evrointegracije Tanja Miščević na sednici Odbora za evropske integracije Skupštini Srbije.

Ona je, predstavljajući izveštaj o pregovorima o pristupanju Srbije EU u prvih šest meseci ove godine koji je podnela Vlada, rekla da je 2025. godina – godina spremnosti za pristupanje EU, ali da je sam proces „procedura koja iziskuje vreme“.

Miščević je istakla da je još dosta posla pred Srbijom i da je usklađenost sa deklaracijama o spoljnoj i bezbednosnoj politici trenutno na nivou od 53 odsto.

Poslanik Zeleno-levog kluba Robert Kozma istakao u raspravi kako se Srbija ne može pohvaliti da je demokratija, već da je hibridni režim.

On i poslanik koalicije Moramo – Zajedno Đorđe Miketić podsetili su da od decembra 2021. godine nije otvoreno nijedno poglavlje, a da je poslanica Evropskog parlamenta Alesandra Moreti konstatovala kako od te godine Srbija nije napravila nikakav napredak.

Miščević je replicirala rekavši da je „pristupanje politički proces“ i da je svaki korak u tom procesu, takođe, politički proces.

Prema njenim rečima, sve zavisi od svih 27 država članica EU i od njihovih tehničkih, ali i političkih odluka.

Takođe, kako je napomenula, proces pristupanja nije „izolovano ostrvo“, već zavisi od događaja u regionu i svetu.

Ministarka je podsetila i da Evropska komisija ima veću težinu od Evropskog parlamenta, koji nije zakonodavno telo i predstavlja građane, a ne države.

Uloga EP, kako je objasnila, jeste da odobri sporazum o pristupanju.

Ona je predložila da svakog meseca dolazi na sednicu odbora i razgovara sa članovima, što je Kozma podržao.

Izveštaj koji je podnela ministarka Tanja Miščević usvojen je većinom glasova.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu