Connect with us

Ekonomija

Od danas u štrajku radnici Aerodrom keteringa zbog neisplaćenih zarada

Foto: Unsplash

Radnici Aerodrom keteringa, stupili su danas, 21. septembra, u potpunu obustavu rada do ispunjenja zahteva, saopštio je prinudni štrajkački odbor, pošto je poslodavac prekršio potpisane dogovore i nije izmirio svoja dugovanja zaključno sa 20. septembrom.

Naši zahtevi su jasni: tražimo da naš poslodavac, Aerodrom ketering, ispuni sve obaveze prema državi, u smislu doprinosa, socijalnog i zdravstvenog osiguranja radnika, koje ne uplaćuje od novembra meseca 2021. godine, dodaje se u saopštenju.

Zbog toga, više od 100 radnika Aerodrom keteringa, ali i čitave njihove porodice, već tri meseci nemaju zdravstveno osiguranje i ne mogu da produže svoje knjižice.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Dubravka Đedović: „Ciljeve u energetici utvrdiće Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan“

Photo: Unsplash

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović, izjavila je da će ciljevi Srbije koji se odnose na obnovljive izvore energije (OIE), povećanje energetske efikasnosti i smanjenja emisije štetnih gasova biti utvrđeni Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom.

„Taj plan će zajedno sa novom Strategijom razvoja energetike biti donet do kraja godine“, rekla je Đedović, učestvujući onlajn na regionalnoj konferenciji „ReGreen“ koja se održava u Ljubljani.

Dodala je da je cilj da emisija štetnih gasova u odnosu na 1990. godinu, bude smanjena 34 % do 2030, odnosno za 52 % do 2040. godine.

U oblasti energetske efikasnosti, prema njenim rečima, smatra se realnim da se prosečno smanjuje finalna potrošnja energije 0,7 % godišnje.

Navela je da su izmenama Zakona o korišćenju OIE stvoreni uslovi da investitori imaju neophodnu sigurnost i predvidljivost, da planiraju svoje projekte, uz jasna pravila kad je reč o odgovornosti za balansiranje novih kapaciteta iz OIE.

„Na taj način smo uvažili interese države i građana da imamo dovoljno energije, interese investitora i obaveze operatora sistema i garantovanog snabdevača. Naš plan je da se kapaciteti za proizvodnju električne energije iz OIE koji sada iznose oko 550 MW u narednih nekoliko godina povećaju oko tri puta“, rekla je Đedović.

Navela je da je za ostvarivanje ciljeva u energetskom sektoru važno i reformisanje energetskih kompanija u vlasništvu države.

„Da bismo bili energetski nezavisni i imali sigurno snabdevanje, neophodno je da imamo snažnu i efikasnu Elektroprivredu Srbije (EPS), sposobnu da realizuje velike investicije, a to se odnosi i na druga energetska preduzeća kojima predstoje reforme“, rekla je Đedović.

Ona je rekla da je za uspešno sprovođenje energetske tranzicije pored države, koja postavlja ciljeve i donosi zakonodavni okvir, važno i aktivno učešće privrede i građana.

„Javno-privatni dijalog neophodan je za sprovođenje zelene tranzicije jer samo konstruktivnom razmenom mišljenja možemo da idemo ka boljoj budućnosti koja je važna i za planetu i za generacije koje dolaze“, rekla je Đedović.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu