Connect with us

Zanimljivosti

Novogodišnje odluke: „Hoću“ umesto „trebalo bi“ – Nije svejedno

Pixabay

Ako je među vašim novogodišnjim odlukama ona da razvijate samopouzdanje, onda iz rečnika izbacite izraz „trebalo bi“.

Trebalo bi da promenim posao, da smršam, da počnem da treniram, da se više družim – naš život čini mnoštvo ovakvih i sličnih „trebalo bi“. To je pogrešno, upozoravaju psiholozi i savetuju da kad god možemo iz svog rečnika izbacimo „trebalo bi“ i zamenimo ga sa „hoću“.

Na taj način preuzimamo kontrolu nad svojim životom i poboljšavamo samopouzdanje. Inače, upotrebi konstrukcije „trebalo bi“ znatno su sklonije žene jer su nesigurnije i neodlučnije od muškaraca, objašnjavaju psiholozi. Veliki broj žena je u stanju da bezbroj puta preispita svaku odluku koju donosi što ih čini iscrpljenim i umornim.

Osim toga, osobe koje često govore „trebalo bi“ sklone su poređenjima sa okolinom i ponašaju se u skladu sa očekivanjima društva. Umesto da se porede sa prijateljima, kolegama ili vršnjacima, bolje da oslušnu sebe i razmisle o svojim potrebama i željama, savetuju psiholozi.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Mikroskopske replike slika Vinsenta Van Goga unutar ručnog sata od 190.000 USD

Pixabay

Tri najpoznatija dela Vinsenta van Goga izrađena su u mikroskopskoj veličini – manjoj od tačke – unutar ručnog sata i predstavljaju ultimativni primer nosive umetnosti. Slike Zvezdano nebo (1889.), Suncokreti (1888.) i Autoportret sa sivim filcanim šeširom (1887.) naslikao je britanski umetnik Dejvid Lindon a svaka od tri slike je veličine oko pola milimetra.

Ovaj sat prodaje organizacija Hammond Galleries po ceni od oko 192.800 USD. Napravljen je od zlata, mikropigmenata i najlona, a Dejvid je koristio svoje inženjersko predznanje kako bi dizajnirao i napravio najprikladnije displeje koji uglavnom podrazumevaju specijalizovano osvetljenje i integrisane mikroskope kako bi se dobio savršeni ugao gledanja.

Manipulacija materijalom je ključna jer se dobija efekat kao da se menjaju zakoni fizike pod velikim uvećanjem. Svetlucavi glatki zlatni prsten ispod mikroskopa može da ima boju i teksturu sečenog drveta.

Ideja za ovaj sat je nastala tako što su Hamond i Lindon želeli da naprave „nosivu umetničku galeriju“ koja spaja sofisticiranost časovnika i Lindonovu veštinu pravljenja detaljnih mikroskopskih slika, a sve to kako bi proslavili 50. rođendan Van Gogovog muzeja.

Da bi se naslikala jedna slika potrebno je do tri meseca mukotrpnog rada, a jedan pogrešan potez može da uništi višemesečni trud. Nevidljive sile statičkog elektriciteta mogu da obrišu umetnička dela poput snažnog magneta koji se iznenada uključi i privuče neki predmet ne mareći ni za šta drugo. Dovoljno je da se zakašljete ili kihnete i da oduvate čitavo umetničko delo pod mikroskopom, a postoji i šansa da ga udahnete i da vam se zaglavi u nosu.

Alate koje Lindon koristi morao je on sam ručno da napravi, a često mora određeni alat da napravi po nekoliko puta tokom procesa izrade slike jer su vrlo krhki.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu