Connect with us

Politika

Nikola Selaković otvorio konzulat Srbije u Ohridu

Foto: Unsplash

„Uveren sam da će otvaranje konzulata u Ohridu sa područjem, koje obuhvata teritorije opština Ohrid, Struga, Debar, Galičica, Debarca i Centar Župa, na čelu sa počasnim konzulom Mihajlom Filevim, pružiti dodatni podstrek unapređenju svestrane saradnje Srbije sa Severnom Makedonijom“, izjavio je šef diplomatije Srbije Nikola Selaković.

Srbija je imala svoje konzulate u Skoplju i Bitolju, a ovo je prvi konzulat u Ohridu, rekao je Selaković i istakao da su odnosi Srbije i Severne Makedonije tradicionalno dobri u mnogim segmentima, utemeljeni na zajedničkoj istoriji i bliskim vezama dva naroda, ali i na zajedničkoj opredeljenosti za budućnost.

Saradnja sa susednim zemljama, očuvanje mira i stabilnost u regionu, težnja punopravnom članstvu u EU jesu prioriteti spoljne politike Srbije. Zajednička želja za saradnjom i jačanje mostova koji nas povezuju ogleda se i u istorijskoj inicijativi „Otvoreni Blakan“, gde su tri države učinile ozbiljan i konkretan iskorak u pravcu intenziviranja ekonomske saradnje i poboljšanja kvaliteta života građana, konstatovao je Selaković.

On je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno u Ohridu istakao da je najveća snaga te inicijative u činjenici da ona potiče od naroda Zapadnog Balkana, koji su prepoznali neophodnost međusobne saradnje i povezivanja, saopštilo je srpsko Ministarstvo.

Stanovnici Ohrida pomagali su srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu, podsetio je Selaković, a naučnik Mihajlo Pupin poklonio je veliko zvono jednoj od crkava u Ohridu.

Ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska ocenila je da je otvaranje konzulata još jedna potvrda unapređenja odnosa dve zemlje i najavila da će uskoro biti potpisan novi sporazum o kulturnoj saradnji.

Svečanom otvaranju Konzulata Srbije u Ohridu prisustvovali su predstavnici Vlade Severne Makedonije, predstavnici Srba u toj zemlji, diplomatskog kora i ugledni predstavnici kulturne i poslovne zajednice, dodaje se u saopštenju.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Aljbin Kurti: „Srpski teroristički napad deo plana za aneksiju severa Kosova“

Photo: Unsplash

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je, na osnovu nalaza istrage kosovske policije, „srpski teroristički napad“ potvrđeno da je bio deo plana za aneksiju severa Kosova.

On je na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter), napisao da je napad na selo Banjska kod Zvečana koordinisan na 37 različitih pozicija, a da bi, kako je naveo, usledilo stvaranje koridora koji bi omogućiti snabdevanje oružjem i trupama.

„Na osnovu zaplenjene dokumentacije, Kosovska policija je potvrdila da je teroristički napad bio deo šireg plana za aneksiju severa Kosova, koordinisanim napadom na 37 različitih pozicija. Usledilo bi stvaranje koridora ka Srbiji, da bi se omogućilo snabdevanje oružjem i trupama“, napisao je Kurti.

On je juče takođe ocenio da je napade orkestrirala srpska država.

„Prošlo je nedelju dana od tragičnih terorističkih napada koje je organizovala Srbija. U poslednjih sedam dana bili smo svedoci nasilja, pretnji i veličanja ovakvih dela“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, za to vreme, Kosovo u kolektivnoj borbi za demokratiju, duboko ceni podršku saveznika.

U oružanom napadu ubijen je narednik Afrim Bunjaku, a ranjeno još nekoliko policijskih službenika, dok su najmanje tri naoružana Srbina ubijena.

Kosovo, EU i SAD su ocenile da se radi o terorističkom napadu, što ne prihvata Srbija.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu