Connect with us

Ekonomija

Nemački sud podržao odluku o preuzimanju kontrole nad jedinicama Rosnjefta

Photo: Unsplash

Nemački Savezni sud je potvrdio odluku Vlade iz prošle godine da dve podružnice Rosnjefta stavi pod kontrolu nemačkih vlasti, odbacivši pritužbe tog ruskog naftnog giganta.

Savezni upravni sud je utvrdio da je zakonita odluka od sredine septembra da se „Rosneft Deutschland GmbH“ i „Rosneft Refining and Marketing GmbH“ stave pod upravu nemačke nadležne Federalne agencije.

To „starateljstvo“ koje je prvobitno nametnuto do 15. marta, dalo je nemačkim vlastima kontrolu nad tri rafinerije u ruskom vlasništvu u Nemačkoj.

Rosnjeft je u to vreme činio oko 12 odsto nemačkih kapaciteta za preradu nafte, uvozeći naftu u vrednosti od nekoliko stotina miliona evra svakog meseca, po podacima nemačke Vlade.

Kancelar Olaf Šolc je u septembru rekao da Vlada „osigurava da Nemačka bude snabdevena naftom i na srednji i dugi rok“. On je rekao da se to posebno odnosi na rafineriju u Švedu, na granici s Poljskom, severoistočno od Berlina, koja obezbeđuje naftne derivate za glavni grad i veći deo severoistočne Nemačke.

U pritužbama na taj potez Vladi je zamereno što je to uradila bez prethodnog saslušanja Rosnjefta, uz obrazloženje da za to nije dat dovoljan razlog i da je bio nesrazmeran.

Sud je utvrdio da, u datim okolnostima, Vlada nije bila obavezna da sasluša Rosnjeft pre postupanja. U odluci se navodi da naznake mogućeg povlačenja kapitala zasnivaju strahovanjee da bi te podružnice mogle propasti što je Vlada već pokušala da izbegne s bivšom nemačkom jedinicom gasne kompanije Gasprom preuzimajući kontrolu nad njom.

Nemačka je kasnije nacionalizovala bivšu jedinicu Gasproma, koja je preimenovana u „Securing Energy for Europe“.

Nemačko Ministarstvo ekonomije je pozdravilo sudsku presudu o Rosnjeftu donetu u četvrtak i saopštilo da planira da produži „starateljstvo“ nad podružnicama Rosnjefta za još šest meseci.

Ministar ekonomije Robert Habek je u saopštenju naveo da je presuda „dobra vest za sigurnost snabdevanja“ i za rafineriju u Švedu.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Investiranje

Srbija sa EIB potpisala grant od 175 miliona evra, druga tranša za brzu prugu Beograd – Niš

Photo: Unsplash

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević Srbije izjavila je da će bespovratna pomoć EU u iznosu od 174,6 miliona evra za ovaj deo pruge doprineti značajnom poboljšanju bezbednosti putničkog saobraćaja u Srbiji, skraćenju dužine putovanja, bržem prevozu robe i smanjenju troškova održavanja železničke infrastrukture.

„Zbog svega toga, putovanja i transport robe vozom biće privlačniji i građanima i privredi. I na ovaj način, naša država, u partnerstvu sa EU i uz njenu podršku, ostvaruje svoje nastojanje da se infrastrukturno poveže sa susednim državama i sa čitavom Evropskom unijom i time doprinese sveupnom razvoju Srbije“, naglasila je Miščević.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić zahvalio je EIB na podršci srpskim železničkim projektima i istakao da će ovaj sektor biti prioritet za zemlju u narednom periodu.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre je rekao je da nova železnica koju finansira EU menja stvarnost na terenu na pozitivan način i vodi nas u novu budućnost.

„Dok je trenutno za putovanje od Beograda do Niša potreban skoro ceo radni dan, to će – kada projekat bude završen – trajati samo sat i 40 minuta. Za ovo vreme možete pogledati lep film dok putujete. Ovaj projekat omoguć́ava budućnost u kojoj su ljudi bliži, bolje povezani unutar Srbije, ali i Evrope i regiona. Ova nova pruga će otvoriti mnoga nova radna mesta i podstaći privredni rast“, kazao je on.

Podseća se da je u poslednjih 10 godina EIB  širom sveta podržala železnički sektor sa više od 39 milijardi evra, pomažući izgradnju i unapređenje gotovo 2.000 kilometara pruga i 304 stanice.

Kao vodeći finansijer strateških železničkih deonica na Zapadnom Balkanu, EIB je u železnički sektor uložila preko 1,2 milijarde evra, podržavajući regionalnu saradnju i povezivanje.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu