Povežite se sa nama

Ekonomija

Nemačka pomaže svojim kompanijama koje su pogođene pandemijom

Objavljeno

on

Foto: Pexels

Nemačka će produžiti ekonomsku podršku kompanijama pogođenim pandemijom do kraja septembra, da bi se vratili u normalu, kada se kriza završi, saopštila je vlada u Berlinu.

Pomoć, za koju su kompanije u najvećoj evropskoj ekonomiji mogle da apliciraju pod uslovom da dokažu da im je kriza urušila prihode, trebalo je da istekne krajem juna, prenosi Rojters.

Ovo je važan signal, kako bi sve kompanije mogle posle krize ponovo da krenu brzo napred, naveo je ministar ekonomije Peter Altmajer.

Prema podacima ministarstva, više od 105 milijardi evra stavljeno je firmama na raspolaganje početka krize korona virusa.

Vlada kancelarke Angele Merkel se dogovorila da produži specijalni program naknada za rad sa skraćenim radnim vremenom do kraja septembra, kako bi ublažila efekat pandemije na tržište rada.

Ovaj program omogućava poslodavcima da tokom ekonomskog pada zaposlene prebacuju na skraćeno radno vreme, kako bi ih zadržali na platnom spisku, odnosno u radnom odnosu, pri čemu vlada dotira iznos do njihove plate s punim radnim vremenom. Cilj programa je sprečavanje šokova poput korona krize, koji dovode do masovne nezaposlenosti.

Za rad sa skraćenim radnim vremenom vlada je izdvojila oko 32 milijarde evra, dodaje britanska agencija.

 

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Žetva pšenice tek u julu

Objavljeno

on

Foto: Pixabay

Žetva pšenice se ove godine očekuje tek oko 10. jula, ali izgled pšenice obećava da će prinosi biti dobri.

Jozef Fokman, poljoprivrednik iz Kisača u okolini Novog Sada, smatra da je vreme idealno za pšenicu i sada samo strepi da vremenske neprilike ne pokvare dosadašnji izgled ove kulture.

Ratari se nadaju dobrim prinosima, a iščekuju da će kilogram novog roda pšenice biti skuplji nego ranije, kada je žito koštalo 17,5 i 18 dinara, a tokom godine i 25 dinara.

Fokman priželjkuje da kilogram novog roda tokom žetve košta bar 23 dinara bez PDV-a. Međutim, otkupljivači za sada plaćaju 20 dinara po kilogramu, a tu cenu očekuje i agrarni analitičar iz Novog Sada Žarko Galetin.

Kako ističe Galetin, kilogram novog roda, gledajući prilike na domaćem i stranom tržištu, mogao bi da bude između 20 i 21 dinar bez PDV-a, što je više od 10 % u odnosu na prethodnu cenu tokom vršidbe, prenosi eKapija.

Prema njegovim rečima, kilogram žita će i u novoj ekonomskoj godini sigurno koštati više u odnosu na cenu kada kombajni uđu u njive, ali Galetin ne može pouzdano da kaže da li će preći 25 dinara za kilogram.

“Žito će, nema sumnje, biti skuplje posle žetve, pa je savet da ga ratari čuvaju i prodaju kasnije. Prošle žetve većina ratara pšenicu je prodala odmah za 18 dinara jer je hlebno zrno poljoprivrednicima prvi prihod u godini. Malobrojni su bili oni kojima nije trebao dinar, pa su čuvali pšenicu u svojim skladištima ili je lagerovali kod velikih otkupljivača, te su na pšenici ostvarili lepu zaradu”, naveo je Galetin.

U Agrarnom savezu Srbije smatraju da će kilogram novog roda pšenice biti 24 dinara bez PDV-a. Nenad Manić, predsednik ovog saveza, navodi da otkupljivači na zeleno nude za rod svega 20 dinara.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • multimedija music prodavnica

Sponzorisano

  • dezinfekcija

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu