Connect with us

Magazin

Negativne pojave konzumacije vina

Photo: Unsplash

Iako ste verovatno čuli da konzumiranje crnog vina ima zdravstvene koristi, kao što je snižavanje holesterola i smanjivanje upala, navika ispijanja ovog alkoholnog pića zapravo može imati neke gadne nuspojave, poput povećanog rizika od raka ili srčanih bolesti.

Međutim, kakve nuspojave sa sobom nosi ispijanje jedne čaše vina dnevno?

„Ne morate da pijete svaki dan, što je verovatno najbolje “ ,objašnjava dr Lisa R. Jang, i dodaje: „Ali ako pijete, savetuje se jedna čaša dnevno za žene i dve čaše za muškarce“.

Međutim, konzumiranje vina na ovom nižem nivou nije dobra za svakoga, i trebalo biste da budete svesni potencijalnih nedostataka, čak, jer iako samo jedna čaša uveče uz večeru možda uopšte ne zvuči štetno, može doći do nekih potencijalnih zdravstvenih komplikacija.

Neželjene nuspojave konzumacije vina

Narušavanje sna

Jedna nuspojava pijenja vina uveče Vam može poremetiti san. Iako se ljudi često osećaju pospano nakon pića, ovaj osećaj ne traje. Umesto toga, prema Priručniku za kliničku neurologiju, alkohol može smanjiti koliko dugo je osoba u svom REM ciklusu i izazvati poremećaje sna tokom cele noći. Dakle, čak i ako mislite da će Vas čaša vina brže uspavati, bićete razočarani saznanjem da Vas može i probuditi usred noći.

Vino može uticati na na konzumaciju lekova

Alkohol može negativno delovati u kombinaciji sa mnogim lekovima, uključujući acetaminofen, antidepresive, antikonvulzante, lekove protiv bolova i sedative. Ako pomešate alkohol sa određenim lekovima, to može dovesti do pospanosti, glavobolje, mučnine ili u nekim slučajevima do nesvestice. Takođe, može učiniti antibiotike beskorisnim, pa obavezno pročitajte upozorenja na svim lekovima, navodi se na sajtu Eatthis.com.

Povećava rizik od raka dojke

Vaša svakodnevna navika ispijanja vina može povećati rizik od raka dojke, čak i ako je to samo umerena konzumacija. Prema pregledu objavljenom u „Breast Cancer Research“, je utvrđeno da teška konzumacija (50 grama alkohola dnevno ili više) doprinosi većem riziku, čak i samo 18 grama alkohola dnevno ima uticaja na ovo povećanje.

Nepravilan otkucaj srca

Često konzumiranje alkohola, čak i u malim količinama, može povećati rizik od nenormalno ubrzanog rada srca. Studija objavljena u EP Europace pokazala je da su oni koji piju alkohol svaki dan imali najveći rizik u poređenju sa onima, koji su pili alkohol jednom ili dva puta nedeljno.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Stručnjaci tvrde: „Ovaj sastojak bi trebalo da dodate u kafu radi boljeg zdravlja“

Photo: Unsplash

Svima vama koji dan ne možete zamisliti bez nekoliko šoljica kafe, stručnjaci preporučuju da joj dodate jedan sastojak.

Dan bez kafe je većini nas nezamisliv. Retki su oni koji (radni) dan započinju čajem ili nekim drugim napitkom, naročito u vreme kada su u prodavnici dostupne razne vrste ovog napitka, koji je već decenijama u narodu popularan kao način za razbuđivanje. Kako biste bili boljeg zdravlja, trebalo bi da u kafu dodate – cimet.

Redovna konzumacija cimeta može da poboljša pamćenje, ojača svest i pospeši osećaj prijatnosti. U prevodu, odlično podstiče naš mozak zahvaljujući cinamaldehidu, koji ovom začinu daje ukus kakav ima.

Za cimet se dugo smatra da je začin i lek, a u antičko doba je bio toliko cenjen da su ga smatrali dragocenijim od zlata. Lepog je mirisa i slatkog ukusa, a danas je dostupan i u obliku štapića i u prahu.

Sadrži kvalitetne sastojke zbog kojih ima izuzetno lekovita dejstva – protivupalna i antioksidativna. Redovno korišćenje cimeta može pomoći u smanjenju raznih upala u telu i regulisati hormone stresa, a to je važno zbog toga što upala mozga može dovesti do depresije i gubitka pamćenja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu