Connect with us

Ekonomija

NBS: „Bruto devizne rezerve na kraju avgusta oko 23,6 milijardi evra“

Photo: Pexels

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da su na kraju avgusta ove godine bruto devizne rezerve iznosile oko 23,6 milijardi evra, što je najviši nivo od 2.000. godine.

U avgustu su bruto devizne rezerve povećane 489,5 miliona evra.

Na tom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se, kako je navedeno, pokrivenost novčane mase M1 od 183,9 odsto i 6,3 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) iznosile su oko 19,48 milijardi evra, što je takođe najviši nivo neto deviznih rezervi krajem meseca.

U odnosu na kraj jula, neto devizne rezerve bile su više za 543,9 miliona evra.

Povećanje bruto deviznih rezervi u avgustu prvenstveno je rezultat neto kupovine deviza NBS na domaćem deviznom tržištu (priliv 315 miliona evra), i korišćenja kredita Srbije u neto iznosu od 204,2 miliona evra.

Ostvareni su prilivi i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija, kao i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 67 miliona evra.

Ti prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi koji su realizovani po osnovu povlačenja devizne obavezne rezerve banaka, za izmirivanje deviznih obaveza države i po drugim osnovima u ukupnom iznosu 155,2 miliona evra.

Na povećanje deviznih rezervi u avgustu dodatno je uticao i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 58,5 miliona evra i u najvećoj meri je rezultat jačanja dolara u odnosu na evro za oko 0,8 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo smanjenje cene zlata za oko 1,4 odsto na međunarodnom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na domaćem međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 602 miliona evra i bio je za 46,3 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

U prvih osam meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 5,2 milijardi evra.

U avgustu, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu neto kupila 315 miliona evra, dok je u prvih osam meseci ove godine neto kupila oko 2,8 milijardi evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Udruženje odgajivača goveda: „Vlasnici malih gazdinstava, posle naplate subvencija prodaju stoku“

Photo: Unsplash

Mala gazdinstva u Srbiji, zbog neisplativosti proizvodnje tovnih bikova i mleka, posle uzimanja subvencija rasprodaju stoku, izjavio je predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević i pozvao državu da hitno preduzme odgovarajuće mere kako bi zaustavila smanjenje stočnog fonda.

On je za Betu rekao da se tov bikova ne isplati iako je cena govedine u trgovinama visoka, a da je malim proizvođačima mleka neisplativa proizvodnja jer ih otkupljivači ucenjuju sa cenom od po 25 dinara po litru.

„Država pod hitno mora da zaustavi smanjenje stočnog fonda, veterinar sam i vidim na terenu da poljoprivrednici masovno prodaju krave i bikove, jer je proizvodnja mleka i mesa neisplativa“, rekao je Palamarević.

Dodao je da je on takođe proizvođač mleka, ali spada u velike farmere i da otkupljivači njemu plaćaju mleko 60 dinara i uz premiju države od 19 dinara ta cena mu obezbeđuje zaradu.

Mala gazdinstva, koja imaju po jednu ili nekoliko krava, ali imju veliki udeo u ukupnom stočnom fondu, prema njegovim rečima, ucenjena su i ne mogu da opstanu sa cenom i po 25 dinara po litru mleka, pa rasprodaju krave.

Palamarević je pozvao državu da pod hitno napravi strategiju očuvanja stočnog fonda, jer bez stočarstva nema poljoprivrede, ne može da se obezbedi stajsko đubrivo, jer uz samo mineralno đubrivo nije moguća poljoprivredna proizvodnja.

Uz to, kako je rekao, kada se smanji broj goveda neće imati ko da pojede proizvedenu stočnu hranu.

On je rekao da u Srbiji sada ima oko 150.000 krava, a da je netačan podatak o 220.000, „što znaju i u resornom ministarstvu“.

Mnogi su, prema njegovim rečima, naplaćivali subvencije na nepostojeće krave zbog čega je pooštrena kontrola.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu