Connect with us

Magazin

Navika koju bi trebalo da uvedete pre jutarnje kafe za bolji početak dana

Pixabay

Kada je u pitanju pronalaženje najzdravije jutarnje rutine, isprobavanje različitih opcija može vam pomoći da pronađete ono što je za vas najbolje. Međutim, postoji jedna stvar koju svako može da uradi kako bi svaki slobodan dan započeo na najbolji način – udahnite svež vazduh.

Rani izlazak iz kuće može da bude prava borba, posebno u danima kada se čini da ne možemo da prestanemo da odlažemo budilnik. Zdravstvene koristi kreću se od boljeg mentalnog do fizičkog osećaja, prenosi Novosti Magazin.

– Postoji zdrav porast kortizola koji se dešava rano u toku dana, a čini da se osećate budnim i sposobnim da se krećete i želite da se krećete tokom celog dana. To takođe pokreće tajmer u vašem nervnom sistemu koji diktira kada će se lučiti drugi hormon, koji se zove melatonin, koji vas čini pospanim – objašnjava dr Endrju Huberman u svom podkastu šta znači izlazak napolje nakon buđenja, navodi The List.

Osim što pomaže u proizvodnji melatonina, sunčeva svetlost pomaže našim telima da proizvode serotonin – hormon koji nas čini srećnim. Mnogi lekovi koji su dizajnirani da pomognu kod depresije i anksioznosti pomažu vašem telu u proizvodnji serotonina, tako da jednostavno izlazak na sunce rano takođe može pomoći kod ovih simptoma.

Kako da izlazak postane deo vaše rutine?

Preuređenje vašeg jutra može da bude jednostavno kao i promena mesta na kome ćete pijuckati kafu.

Stručnjaci predlažu da se ujutru izlažete suncu oko 30 minuta. Pokušajte da čitate knjigu u parku, doručkujete na terasi (ukoliko vreme to dozvoljava) ili uživate u jutarnjoj kafi na suncu. Jutarnja šetnja ili trčanje je, takođe, odličan način da se pokrenete.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Koju će titulu imati Kamila ako nadživi Čarlsa?

Photo: Unsplash

Početkom ovog meseca u Londonu su krunisani Čarls i Kamila. Od dana krunisanja, Kamila više ne koristi titulu kraljice supruge i postala je samo – kraljica.

Mnoge je zanimalo šta će se dogoditi sa Kamilom i njenom titulom ako nadživi supruga Čarlsa i dočeka dan da njen posinak Vilijam dođe na britanski presto. Budući da Kamila u tom slučaju neće biti majka kralja, ona neće moći da nosi titulu kraljice majke, koju je nosila majka Elizabete II., takođe Elizabeta.

U scenariju u kojem bi Čarls umro pre svoje supruge, Vilijam bi istog trenutka postao kralj, a njegova maćeha Kamila bi dobila titulu Queen Dowager, odnosno kraljice udovice.

Sve udovice kraljeva imale su status kraljice udovice, ali budući da je većina njih bila majka kralja koji je presto dobio nakon smrti oca, titula se nije koristila još od 19. veka i kraljice Adelaide, koja je bila udovica Vilijama IV. Titulu je nosila za vreme vladavine kraljice Viktorije, koja je na prestolu nasledila svog strica.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu