Connect with us

Politika region

Natan Albahari: „Ovogodišnji izveštaj EK o napretku Srbije biće najnegativniji do sada“

Foto: Unsplash

Poruke evoparlamentaraca o zaustavljanju pristupnih pregovora Srbije sa EU treba ozbiljno shvatiti, ali poslednju reč daje Evropska komisija, ukazuju sagovornici Danasa, ističući i da će novi izveštaj EK o našoj zemlji biti najnegativniji do sada.

Poruke poslaničke grupe Socijaldemokrata, druge po brojnosti grupacije u Evropskom parlamentu, o zaustavljanju pregovora sa Srbijom o pridruživanju, razumljive su i očekivane.

One su u skladu sa proklamovanom politikom i stavovima Evropske unije prema Rusiji i ratu u Ukrajini.

Te reakcije treba ozbiljno shvatiti, jer se topi razumevanje za poziciju Srbije kao jedine evropske zemlje, koja nije usaglasila svoju spoljnu politiku sa zajedničkom evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, ali od stavova evroparlamentaraca biće mnogo značajnije šta na sve to kaže Evropska komisija, smatraju sagovornici Danasa.

Podsetimo, poslanici  grupe Socijaldemokrata u Evropskom parlamentu osudili su potez srpskog ministarstva spoljnih poslova, Nikole Selakovića oko potpisivanja tehničkog dokumenta, Plana konsultacija, sa Sergejom Lavrovim.

„EU ne može nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom, ako se ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije. To ćemo reći u predstojećem izveštaju Parlamenta o proširenju“, navele su socijaldemokrate.

Oni su preneli i izjavu poslanika Evropskog parlamenta i izvestioca za novu strategiju proširenja Evropske unije Tonina Picule koji je rekao: “Veoma je razočaravajuće što ovo dolazi iz zemlje koja teži da se pridruži EU”.

Potez Srbije naišao je na osudu širom EU zato što usled gorućeg rata u Ukrajini potpisuje sporazume sa Rusijom i ignoriše pozive da se uvedu sankcije Rusiji. Tako je i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon poručila da je plan saradnje Srbije i Rusije možda signal da se zamrznu pregovori sa EU.

„Ovo je ozbiljan skandal. Usred besnog rata, ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije potpisuje plan buduće saradnje sa ruskim agresorom. Ili je to možda samo signal za nas da zamrznemo pristupne pregovore u Evropsku uniju, jer ulazak u EU ne ide preko Moskve“, napisala je na Tviteru fon Kramon.

Da Socijaldemokrate nisu usamljene u svom stavu u evropskom parlamentu tvrdi i Natan Albahari, poslanik Pokreta slobodnih građana u srpskom parlamentu. On kaže da se i od partnera PSG iz grupe Obnovimo Evropu (Renew Europe) čuju slični glasovi, kao i iz Partije evropskih socijalista.

“Iz diplomatski krugova se, takođe, čuje da će ovogodišnji izveštaj o napretku Srbije (Progress Report) biti najnegativniji od kada su otvoreni pregovori, a izvesno je da neće biti otvaranja novih klastera ove godine”, objašnjava Albahari i dodaje da u vreme velike polarizacije, pozicija koju Srbija pokušava da ima nije održiva.

Albahari smatra da je Srbija morala mnogo ranije da se pridruži sankcijama protiv Rusije. I to ne zato što je to pritisak iz EU, već zato što je to ispravno vođenje spoljne politike.

“Mi smo i ranije predlagali da se sankcije postepeno uvedu, pogotovo one koje ne bi direktno uticale na privredu Srbije, a u isto vreme pokazali međunarodnoj zajednici da možemo biti pouzdan partner”, navodi sagovornik Danasa.

On podseća da je Vučić po dolasku na vlast sam primetio da nije dobro procenio značaj pada Berlinskog zida. Sad kad imamo događaj istog ranga značaja, on opet ne razume da to što radi odvaja Srbiju od evropske budućnosti i ima dugoročne posledice.

“Niko nam u skorije vreme neće zaboraviti fotografiju Selakovića sa Lavrovom u Njujorku, u danu kada Putin preti nuklearnim oružjem”, ocenjuje Lavrov.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Goran Vesić: „Bužet ministarstva za 2023. godinu 2,5 milijardi evra“

Photo: Unsplash

Ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je državnim budžetom za 2023. godinu, tom ministarstvu opredeljeno 288 milijardi dinara, odnosno 2,5 milijardi evra.

„Infrastruktura košta. Pogledajte recimo autoput od Požege do Kotromana. On je jednu trećinu u tunelima, jednu trećinu na stubobima i jednu trećinu na nasipima. Ako radite kroz različite delove zemlje, ako hoćete da izgradite kako treba i kvalitetno, onda naprosto izgradnja infrastrukture košta“, rekao je Vesić za TV Prva.

Po njegovim rečima, budžet za narednu godinu je 40 milijardi dinara veći nego 2022. godine.

„Kada se saberu svi kapitalni projekti koje ćemo sprovesti u 2023. godini u Srbiji (u svim resorima), dolazimo do cifre od ukupno 3,6 milijardi evra. To je najveće ulaganje u kapitalne investicije od svih zemalja Zapadnog Balkana zajedno“, dodao je Vesić.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu