Povežite se sa nama

Ekonomija

Narodna banka Srbije: Za inflaciju krivi hrana i energenti

Objavljeno

on

Foto: Pixabay

„Gotovo 60 % međugodišnje inflacije je opredeljeno faktorima na koje monetarna politika ne može da utiče, cenama neprerađene hrane i energenata, koji čine jednu četvrtinu potrošačke korpe“, navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije, povodom objave Zavoda za statistiku, da je u septembru međugodišnja inflacija dostigla nivo od 5,7 %.

„Ove dve grupe proizvoda su, zajedno posmatrano, dale doprinos međugodišnjoj inflaciji od 3,3 %. S druge strane, dugogodišnja relativna stabilnost deviznog kursa, koja će biti očuvana i u narednom periodu, predstavlja snažno sidro cenovne stabilnosti. Cene neprerađene hrane su u septembru ove, u odnosu na septembar prethodne godine bile veće za 17,9 %, najviše kao posledica rasta cena svežeg povrća od 36,2 % i rasta cena svežeg mesa od 15,1 %. Ovakva kretanja su rezultat snažnog rasta cena hrane na globalnom nivou, kao i efekta niske prošlogodišnje baze – cene i jedne i druge grupe proizvoda su tokom prethodne godine bile na izrazito niskim nivoima. U manjoj meri, međugodišnjem rastu cena neprerađene hrane u septembru doprineo je i rast cena svežeg voća od 6,2 %“, kažu u NBS.

Takođe, ističu da su cene energenata u istom periodu povećane za 9,5 %, pre svega kao posledica snažnog rasta cene nafte na svetskom tržištu i dostizanja njenog pretkriznog nivoa, koji je za posledicu imao i povećanje cena derivata nafte na domaćem tržištu od 16,3 % u odnosu na septembar prethodne godine, kada su cene bile na znatno nižem nivou.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Misija MMF-a potvrdila ocenu Srbije – rast BDP 6,5 % ove godine

Objavljeno

on

Foto: Pexels

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) održala je produktivne razgovore sa srpskim vlastima o politikama za završetak prve revizije, u okviru Instrumenta za koordinaciju politike (PCI), objavio je MMF i potvrdio prognozu te međunarodne finansijske institucije da će srpski BDP ove godine iznositi 6,5 %.

Snažan ekonomski oporavak je u toku, podržan značajnim političkim odgovorom vlasti i uprkos nedavnom porastu slučajeva korona virusa, naveo je MMF.

Strukturne reforme su nastavile da napreduju, ali još toga treba da bude urađeno.

Predviđa se da će uvozni deficit ove godine biti smanjen za oko 4 % BDP-a, a očekuje se da će se fiskalni deficit 2022. godine smanjiti na 3 % BDP -a, kako oporavak bude nastavio da sazreva.

Uprkos nedavnom povećanju broja slučajeva korona virusa, rast BDP-a je projektovan na 6,5 % u 2021. godini, i na 4,5 % u 2022. godini.

Ukupna inflacija je u septembru iznosila 5,7 %, vođena niskim baznim efektom i privremenim faktorima, uključujući povećanje cena energenata i cena neprerađene hrane zbog suše.

Bazna inflacija je ostala relativno stabilna.

Sledeći sastanci zakazani u decembru

Misija MMF, koju je predvodio Jan Kes Martein održala je virtualne i lične sastanke sa srpskim vlastima od 11. do 22. oktobra da bi razgovarala o napretku u okviru PCI.

U saopštenju MMF-a po okončanju sastanaka se navodi da MMF očekuje da će u bliskoj budućnosti završiti razgovore o budžetu za 2022. godinu.

Uspešan završetak revizije podleže ispunjenju preostalih uslova programa i odobrenju od strane Uprave i Izvršnog odbora MMF-a.

Razmatranje od strane Odbora je okvirno zakazano za decembar 2021. godinu.

Bankarski sistem – kurs stabilan 

Bankarski sistem je ostao stabilan, likvidan i dobro kapitalizovan. Kurs je ostao stabilan.

U svetlu rasta inflacije i njenog neizvesnog izgleda, prisutnog i u mnogim drugim zemljama, Narodna banka Srbije (NBS) je početkom oktobra na odgovarajući način pooštrila monetarne uslove podizanjem prosečnih repo stopa u okviru koridora kamatnih stopa zadržavajući politiku kursa nepromenjenu.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

Sponzorisano

  • lager

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu