Connect with us

Zanimljivosti

Najstariji ikada otkriven DNK materijal pronađen na Grenlandu

Pixabay

Naučnici su otkrili sitne delove dva miliona godina starih uzoraka DNK u zaleđenim slojevima arktičkog sedimenta na Grenlandu. Drevni genetički materijal, najstariji ikada otkriven, dao je uvid u prethodno potpuno nepoznati bogati ekosistem, koji je nestao sa promenom klimatskih uslova.

U okviru istraživanja, koje traje još od 2006. godine, naučnici su otkrili 41 uzorak DNK u stotinu metara debelom sloju sedimenata formacije Kap Kobenhaven na severu Grenlanda.

Genetički materijal pripadao je biljkama, životinjama i mikrobima koji su nekada živeli u tom području i savršeno je očuvan u permafrostu i ledu.

Prethodno najstariji pronađeni uzorak DNK potiče od pre 1,2 miliona godina iz kosti mamuta pronađene u Sibiru.

U novoj studiji, objavljenoj 7. decembra u časopisu Nature, istraživači su izolovali i analizirali drevne uzorke DNK i uporedili ih sa sekvencama poznatih genoma kako bi se utvrdilo kojim organizmima su pripadali uzorci.

Rezultat je neverovatno raznolik ekosistem koji je uključivao ptice, irvase, zečeve i, iznenađujuće, mastodonte – grupu izumrlih rođaka slonova za koje se smatralo da nisu živeli toliko severno.

– Novo poglavlje istorije otvoreno je prvi put i direktno možemo da gledamo u DNK davnih ekosistema – kaže vođa studije Eske Vilerslev, evolutivni ekolog sa Univerziteta Kembridž.

Fragmenti DNK bili su izuzetno teški za prikupljanje i proučavanje. Svaki deo genetičkog materijala bio je dužine „milionitog dela milimetra“, što je dodatno otežavalo izolovanje DNK od slojeva sedimenta bez oštećivanja.

Prikupljanje sedimenta počelo je 2006. godine, ali pre nego što su iz njega pokušali da izoluju DNK, naučnici su odlučili da sačekaju razvoj tehnologije.

– Tek sa pojavom nove generacije opreme za ekstrakciju i sekvenciranje mogli smo da lociramo i identifikujemo izuzetno male i oštećene fragmente DNK u sedimentu – kaže Kurt Kjar, paleogeolog i genetičar sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Osim brojnih životinja, DNK je takođe otkrio prisustvo nekoliko vrsta drveća, bakterija i gljiva. Nisu svi uzorci mogli da budu upoređeni sa postojećim vrstama, što ukazuje da bi mogao da pripada nečemu do sada nepoznatom.

Slojevi otkopanog sedimenta nakupljali su se tokom perioda od 20.000 godina pre dva miliona godina. Tokom tog perioda, područje je bilo toplije za 10 do 17 stepeni Celzijusovih u odnosu na današnji Grenland.

To pokazuje da čitav ekosistem može da se pojavi i nestane zbog klimatskih promena.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Olupina „Titanika“ vidljiva kao na dlanu – Najveći projekat skeniranja potonulog broda u istoriji (VIDEO)

Pixabay

Potonuće luksuznog kruzera „Titanik“ 1912. godine već duže od stotinu godina fascinira javnost, a istoričari sada veruju da bi zahvaljujući novom projektu mogli da dobiju mnogo odgovora na nerazjašnjena pitanja o tragediji u kojoj je poginulo 1.500 ljudi.

Tim istraživača kompanije Magelan specijalizovane za ispitivanje nepristupačnih podvodnih terena, uz pomoć snimatelja Atlantic produkcije, koristio je tehniku mapiranja dubokog mora, kako bi napravili „digitalnog blizanca“ olupine „Titanika“.

Sprovodeći „najveći podvodni projekat skeniranja“ naučnici su uspeli da otkriju brojne detalje o tome šta se dogodilo sudbonosne noći 14. aprila 1912, stoji u njihovom saopštenju.

Skeniranje olupine sprovedeno je prošlog leta, a strogi protokoli sprečavali su članove tima da na bilo koji način dodiruju i remete ostatke broda, koji su, prema njihovim rečima, tretirani sa „najdubljim poštovanjem“.

Park Stivenson, stručnjak koji je proučavao Titanik 20 godina, nazvao je projekat „prekretnicom“ koja je uspela da razotkrije detalje kakvi nikad ranije nisu viđeni.

– Dobili smo podatke koje inženjeri mogu iskoristiti da ispitaju mehaniku lomljenja i potonuća, a time se još više približiti istinitoj priči iza ove katastrofe – ocenio je Stivenson, prenosi CNN.

Jedan takav primer može da se nađe na propeleru gde je po prvi put vidljiv serijski broj.

Više od 715.000 slika i 16 terabajta podataka prikupljeno je tokom ekspedicije, a iz Magelana procenjuju da će njihov model biti „oko deset puta veći“ od bilo kog ranijeg.

 

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu