Povežite se sa nama

Covid19

Najnovije istraživanje: Možda se virus pojavio prvo u Americi

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Nova analiza rađena u SAD sugeriše da se korona virus u Americi pojavio i pre Božića 2019. godine. Odmah reagovala Kina.

Reč je o analizi uzoraka krvi 24.000 Amerikanaca uzetih početkom 2020. godine. Istraživanje je najnovije i najveće koje je sprovedeno do sada, a rezultati ukazuju na zaključak da se kovid-19 u SAD pojavio nekoliko nedelja pre nego što su zdravstveni radnici prepoznali prve slučajeve zaraze.

Iako kompletna studija još uvek nije završena, zdravstveni zvaničnici SAD polako počinju da shvataju da zaista postoji mogućnost da se u SAD mogao dogoditi manji broj infekcija i pre nego što je svet uopšte postao svestan opasnog novog virusa, javlja AP.

Kina, koja je u očima svetske javnosti optužena kao izvor pandemije, a takođe i optužena da ne sarađuje u istrazi porekla virusa na svom tlu, sada traži da se ta ista istraga preseli u SAD.

Peking insistira na tome da je korona virus uvezen u Kinu, a ne izvezen iz nje, pa im je u odbrani svojih stavova ova najnovija studija u SAD došla kao „kec iz rukava“.

Ceng Guang, glavni epidemiolog u kineskom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, izjavio je za državne medije da bi sada svetska pažnja trebalo da bude preusmerena na SAD, kako je rekao, koje su bile prespore u testiranju ljudi i početnim trenucima pandemije.

„Trebalo bi sada ispitati sve segmente biološkog oružja koje imaju SAD“, rekao je on.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Covid19

Fajzer testira novu varijantu vakcine sledeće nedelje

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Fajzer i nemački partner BioNTech najavili su da SAD mogu da kupe novu verziju vakcine, koja cilja nove verzije virusa.

Fajzer i nemački partner BioNTech objavili su u petak da američka vlada kupuje 200 miliona dodatnih doza vakcine kovida 19 i da bi mogla da kupi novu verziju vakcine koja cilja nove varijante virusa.

Tom najavom, ukupan broj doza namenjenih Sjedinjenim Državama je 500 miliona doza, sa približno 208 miliona doza već isporučenih, prema vladinim podacima u četvrtak.

Fajzer je prošle godine potpisao ugovor sa američkom vladom za 100 miliona doza vakcine za skoro dve milijarde dolara, uz mogućnost kupovine još 500 miliona doza.

Većina novih doza biće isporučena do kraja godine, a preostalih 90 miliona biće isporučeno do 30. aprila sledeće godine, najavile su kompanije.

Direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti rekao je u četvrtak da je sedmodnevni prosek novih slučajeva u Sjedinjenim Državama porastao za 53 % u odnosu na nedelju dana ranije.

Delta varijanta virusa, koja je prvi put pronađena u Indiji, prisutna je u više od 80 % novih slučajeva širom zemlje.

Fajzer je ranije ovog meseca najavio da kompanije planiraju da zatraže odobrenje američkih i evropskih regulatora za dodatne doze svoje vakcine kovid 19.

Kompanije su osmislile novu verziju vakcine koja je usmerena na delta varijantu, koju planiraju da testiraju u narednim nedeljama, ali su navele da bi trenutna vakcina takođe mogla da pruži zaštitu protiv te varijante.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • multimedija music prodavnica

Sponzorisano

  • lager

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu