Connect with us

Politika region

Naim Leo Beširi o porukama koje su Aleksandru Vučiću poslali evropski izaslanici

Foto: Unsplash

Predsedniku Aleksandru Vučiću poslate su jasne poruka gostiju iz Bratislave, Pariza i Berlina – ili ćete biti sa Evropskom unijom u osudi ruske invazije što znači potpuno usaglašavanje s sankcijama ili ćete biti protiv EU, kaže za Danas Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da je imao dvosatni razgovor sa Miroslavom Lajčakom i savetnicima nemačkog kancelara Šolca i francuskog predsednika Makrona i da je od njih dobijen predlog „potpuno nove armature razgovora u Briselu, koji bi trebalo da dovedu do skorog i konačnog rešavanja pitanja u sa Kosovom i Metohijom“.

Nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, Vučić je izjavio je da „taj razgovor nije bio lak“.

„Saopšteno mi je da je Putin ‘podigao zavesu’ i sada ostaje na svima da se izjasne sa koje strane hoće da ostanu, sa one strane zavese gde ekonomija ne postoji, ili sa strane uspeha gde su oni“, rekao je Vučić.

Beširi za Danas kaže da će se vlast u Srbiji ukoliko odluči da bude protiv najvećeg ekonomskog partnera naći iza zavese koju je Putin podigao, iza koje se krije samo siromaštvo i nemaština.

„Na nama je izbor, a dok odlučujemo treba da znamo da 75 % svega što privrednici u Srbiji proizvedu za izvoz ide upravo u EU“, ističe on.

Druga jasna poruka je, kako kaže, da je igranju s usvajanjem i primenom pravno-obavezujućeg sporazuma došao kraj.

„Rešavanje pitanja Kosova prvenstveno je važno za odnose Beograda i Prištine, ali i cele Evrope. Staviti tačku i otpočeti dugoročni proces uspostavljanja trajnog mira između dve nezavisne zemlje preduslov je napretka oba društva. Ratovi devedesetih, Miloševićevo proterivanje više od 800.000 Albanaca s Kosova i ubijanje više od 10.000 svojih sugrađana je cena koju danas plaćamo nezavisnim Kosovom. To je izrazito bolna istina i teško prevladiva, ali jeste posledica loših političkih odluka koje su nas gurnule u izolaciju i siromaštvo“, naglašava Beširi.

Iako su, kako kaže, poruke jasne, nije siguran da u Beogradu i Prištini ima dovoljno zrelih glasova koji bi prevagnuli na putu konačnog mirnog rešenja.

„Udaljavanje od Rusije i ideologija koje odande dolaze težak je posao za predsednika Vučića koji ne drži konce u celom društvu kao što nam se čini. Kremlj je pustio korene u sve pore našeg društva i neće odustati od političkog uticaja bez borbe. Ipak, jasno je da je za budućnost naše zemlje neophodno da napustimo Rusiju od koje rešavanjem pitanja Kosova nemamo, ama baš nikakve koristi“, ističe Beširi i podseća da samo 4 % našeg izvoza ide u Rusiju, a samo 8 % uvoza.

„Da nismo poklonili NIS, brojke bi bile još manje“, napominje on.

Beširi ističe kako je vreme da se kaže drugo istorijsko njet, a sa građanima Srbije da se otvoreno govori šta je režim devedesetih radio, da 15 % teritorije i 20 % građana Srbije odluči da jednostrano proglasi nezavisnost.

„Suočavanje sa zločinima, pozivanje na odgovornost i slušanje porodica žrtava prvi su korak ka raspetljavanju kosovskog čvora, a onda bi članstvo Kosova u UN, uvođenje sankcija Rusiji i ubrzane reforme ka članstvu u NATO i EU bile logičan i prirodan sled. Za sve ovo je potrebno mnogo hrabrosti i vizije, a da li je ima, videćemo u nedeljama pred nama“, kaže Naim Leo Beširi.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Vuk Jeremić („Narodna stranka“): „Izbori će biti trenutak istine“

Photo: Unsplash

Kako je saopšteno iz Narodne stranke, Jeremić je na Izbornoj Skupštini Gradskog odbora Narodne stranke u Požarevcu rekao da bi „svi oni, kojima je interes Srbije na prvom mestu, trebalo da budu svesni da danas, kada sudbina našeg naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji i celovitost države visi o koncu, jedini odgovoran korak može biti široko nacionalno okupljanje svih patriotskih snaga u Srbiji“.

„Tu pre svega mislim na naše kolege iz parlamenta, Novi DSS, POKS, Zavetnike i Dveri, ali i vanparlamentarne organizacije koje se nedvosmisleno zalažu za državotvornu, suverenističku politiku, kao što je DJB“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da se prozapadna opozicija ujedinila, i čestitao im na tome.

„Nema opravdanja da i stranke patriotske orijentacije to isto ne urade, ako nam je iskreno stalo do toga da se zaustavi srljanje u propast i veleizdaju“, zaključio je Jeremić.

Za predsednika Gradskog odbora Narodne stranke Požarevac izabran je Nenad Ilić, a izabrani su i delegati za Skupštinu Narodne stranke, zakazanu za 22. oktobar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu