Connect with us

Politika

Miroslav Lajčak očekuje da će se Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić susresti tokom jula

Foto: Unsplash

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je nadu da će se dijalog Kosova i Srbije na visokom političkom nivou nastaviti u julu.

Lajčak, koji na Kosovu boravi od 27. juna, rekao je da se i dalje radi na pripremi sastanka premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na konferenciji za novinare u Prištini on je rekao da sastanak mora biti dobro pripremljen, jer nema svrhe da dvojica lidera dođu u Brisel i iznose kritike, već da približe stavove koji će dovesti do normalizacije odnosa.

Ljačak je rekao i da su Mapom puta za implementaciju energetskih sporazuma koja je usvojena 21. juna predviđeni konkretni koraci, koji će dovesti do pune implementacije ranije postignutih sporazuma iz 2013. i 2015. i napomenuo da je to izuzetno važan dokument.

Govoreći o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, Lajčak je rekao da je to obaveza Kosova i da se svi Briselski sporazumi moraju poštovati.

„Nije Brisel nametnuo (sporazum o Zajednici), Kosovo i Srbija su se dogovorili“, podvukao je Lajčak.

Kada je reč o sporazumu o registarskim tablicama, Lajčak je naveo da postoji radna grupa koja je već predložila nekoliko predloga, ali da dve strane ipak nisu mogle da se dogovore oko rešenja.

„Ipak, mislim da možemo naći politički dogovor po tom pitanju“, rekao je on i dodao da je važno da se dogovori održavaju u dobroj atmosferi.

Lajčak se u okviru posete Kosovu sastao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem sa kojim je takođe razgovarao o primeni sporazuma o energetici, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru dijaloga.

Sastao se i sa liderima vodećih opozicionih stranaka, nakon čega je istakao da je politička inkluzivnost jako važna kada je reč o dijalogu Kosova i Srbije.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Aljbin Kurti: „Srpski teroristički napad deo plana za aneksiju severa Kosova“

Photo: Unsplash

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je, na osnovu nalaza istrage kosovske policije, „srpski teroristički napad“ potvrđeno da je bio deo plana za aneksiju severa Kosova.

On je na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter), napisao da je napad na selo Banjska kod Zvečana koordinisan na 37 različitih pozicija, a da bi, kako je naveo, usledilo stvaranje koridora koji bi omogućiti snabdevanje oružjem i trupama.

„Na osnovu zaplenjene dokumentacije, Kosovska policija je potvrdila da je teroristički napad bio deo šireg plana za aneksiju severa Kosova, koordinisanim napadom na 37 različitih pozicija. Usledilo bi stvaranje koridora ka Srbiji, da bi se omogućilo snabdevanje oružjem i trupama“, napisao je Kurti.

On je juče takođe ocenio da je napade orkestrirala srpska država.

„Prošlo je nedelju dana od tragičnih terorističkih napada koje je organizovala Srbija. U poslednjih sedam dana bili smo svedoci nasilja, pretnji i veličanja ovakvih dela“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, za to vreme, Kosovo u kolektivnoj borbi za demokratiju, duboko ceni podršku saveznika.

U oružanom napadu ubijen je narednik Afrim Bunjaku, a ranjeno još nekoliko policijskih službenika, dok su najmanje tri naoružana Srbina ubijena.

Kosovo, EU i SAD su ocenile da se radi o terorističkom napadu, što ne prihvata Srbija.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu