Connect with us

Politika region

Miroslav Aleksić („Narodna stranka“) traži od Aleksandra Vučića da hitno pošalje pisma Putinu i Si Đinpingu o Kosovu i Metohiji

Foto: Unsplash

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić zatražio je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da hitno pošalje istovetna pisma predsednicima Rusije i Kine, u kojima će ih zamoliti da „ulože veto u Savetu bezbednosti, ako članstvo samoproglašenog Kosova u UN dodje na dnevni red“.

Kako je saopštila Narodna stranka, Aleksić je u pismu Vučiću predložio tekst pisama Vladimiru Putinu i Si Đinpingu i pozvao je predsednika Srbije da obavesti javnost, kada im uputi pisma.

Aleksić je u pismu naveo da su u toku ubrzane diplomatske akcije u kojima će se od Srbije zahtevati da pristane na članstvo tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama, i da je zato važno da što hitnije pošalje pisma liderima Rusije i Kine.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke je podsetio predsednika Srbije da se na sednici parlamenta obavezao da će poslati pisma i dodao da je Rezolucijom Narodne stranke o Kosovu i Metohiji predviđeno da se pisma upute u Moskvu i Peking.

U predlogu pisma navodi se da se Srbija „odlučno suprotstavlja međunarodnoj afirmaciji takozvanog Kosova i da će to nastaviti da čini i u budućnosti“.

„Stoga Vas molim da, ukoliko pitanje članstva takozvanog Kosova u Organizaciji Ujedinjenih nacija bude ikada pokrenuto u okviru Saveta bezbednosti te organizacije, Ruska Federacija (Narodna Republika Kina) svaku takvu inicijativu bezuslovno zaustavi koristeći prava i instrumente, koje uživa kao njegova stalna članica, uključujući pravo veta“, navodi se u pismu.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Pavle Grbović (PSG): „Dobro što je Evropski sporazum postao deo pregovora sa EU“

Photo: Unsplash

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović ocenio je kao veoma važnu vest, što će Evropski sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova postati deo pregovaračkog okvira i deo Poglavlja 35 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.

„Nemoguće je biti proevropski političar, zalagati se za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, a biti protiv ovog sporazuma. Pitanje za nas je da li prihvatamo da budemo deo političkog prostora koji kreiraju Evropska unija i SAD ili ne“, rekao je Grbović na TV N1.

„Politička odgovornost Aleksandra Vučića je da građanima objasni kako smo od pobeda nad Kosovom došli do toga da mora sat vremena nakon sastanka da se pred novinarima opredeli da li je za ovaj sporazum ili nije. Smatram da je pravedno da ljudi koji su bili nosioci politike devedesetih budu oni koji će morati da snose i konačne posledice svoje neodgovornosti“, rekao je Grbović.

On je dodao da država mora da prestane da traži izgovore zašto je svet nepravedan, već da treba jasno reći kriterijume i šta Srbija mora da ispuni ukoliko želi da bude deo Evropskog prostora.

„Ukoliko nećemo, hajde da donesemo takvu odluku, a onda oni koji se zalažu za tu opciju neka vode ovu zemlju u pravcu koji je negde drugde. Nije politički momenat za laganje i sebe i drugih i prenemaganje, vreme je za ozbiljne političke odluke i hajde da ih donesemo“, rekao je Grbović.

Kako je saopštio PSG, Grbović je istakao da ukoliko Srbija odbaci ovaj sporazum to ne znači da će se Kosovo vratiti pod okrilje Srbije.

„Ono što nedostaje kod onih koji se protive sporazumu je drugi korak, kad odbijete ovakav sporazum i odbijete da budete deo evropskog prostora suočavate se sa ozbiljnim ekonomskim posledicama. Alternativu u ovom trenutku ne vidim, niti je bilo ko nudi. Srbija ne može da bude okrenuta Iranu, Kini ili Rusiji i da tako nadomesti ono što ima sa EU“ zaključio je Grbović.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu