Connect with us

Politika region

Miroslav Aleksić: „EU ne obraća dovoljno pažnje na pitanja važna za život građana Srbije“

Photo: Unsplash

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je Evropsku uniju u svom govoru u Evropskom parlamentu da bude jednako glasna i po pitanjima značajnim za život građana Srbije, poput borbe protiv kriminala i korupcije i slobode medija, kao što je glasna kada ukazuje na potrebu usaglašavanja Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

„To (što nije jednako glasna) sigurno je jedan od razloga zbog kojih opada poverenje građana Srbije u EU“, rekao je Aleksić na sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije, održanom u Evropskom parlamentu u Strazburu, saopštila je Narodna stranka.

Aleksić je istakao da Srbija ne napreduje na evropskom putu i da su od 2014. godine do danas privremeno zatvorena samo dva poglavlja.

„U Srbiji su danas ugrožene osnovne vrednosti EU kao što su demokratija, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava, kao i nezavisan i delotvoran pravosudni sistem i efikasna borba protiv kriminala i korupcije, što su preduslovi za uspostavljanje demokratskog poretka“, rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da se u Srbiji u poslednjih deset godina „kriminal i korupcija neguju i cvetaju umesto da se suzbijaju“.

„Posebno je zabrinjavajuće što postoje jasni znaci umešanosti vrha državne vlasti u organizovani kriminal i što postupci koji se pred sudovima vode protiv optuženih za najteža krivična dela traju veoma dugo i izloženi su opstrukciji državne vlasti“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je jedan od najboljih primera za to slučaj „Jovanjica“, poljoprivredno dobro na kojem je otkrivena najveća plantaža u Evropi i zaplenjeno 60.000 biljaka kanabisa i više tona marihuane.

„Policajci koji su učestvovali u toj akciji nisu imali nikakvu podršku državne vlasti. Ti policajci danas su na udaru države i režima, proganjani su kroz režimske tabloide i prete im ubistvom, prati ih Bezbednosno-informativna agencija, a neki od njih su uhapšeni“, rekao je Aleksić.

Aleksić je dodao da sa druge strane državni funkcioneri koji su obilazili imanje i bili prijatelji sa vlasnikom plantaže Predragom Koluvijom, uključujući i neke ministre, svim silama brane Koluviju i opstruišu proces.

„Juče su izuzeti dokazi o 600 kilograma marihuane, dok još nije ni počeo drugi sudski postupak kojim su obuhvaćeni pripadnici bezbednosnih struktura – BIA, VOA i MUP“, rekao je Aleksić.

„Ova tema i druge teme vezane za korupciju i kriminal, kao što su trgovina oružjem koje proizvodi državna fabrika „Krušik“, javna preduzeća Telekom i Eleketroprivreda Srbije, privatizacija PKB-a, kriminalna grupa Veljka Belivuka – to su stvari do kojih je javnost došla zahvaljujući malobrojnim slobodnim medijima koji mogu da prenesu poruku građanima“, naveo je Aleksić.

Aleksić je rekao da su mediji koji pripadaju grupaciji „Junajted medija“ (United media) ovih dana na udaru režima jer se „nelojalna konkurencija“, državno preduzeće Telekom, bori protiv njih kako bi se „nastavila manipulacija i oblikovanje javnog mnjenja u Srbiji, bez smetnji bilo koje nezavisne televizije i medija“.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Ana Brnabić: „SNS ne beži od izbora, a opozicija jedno piše, a drugo priča“

Photo: Unsplash

Brnabić je za televiziju Hepi ocenila i da opozicija, po pitanju izbora, „jedno priča, a drugo piše“, te da, kako je navela, „u ovom trenutku niko tačno ne zna šta tačno hoće“.

Premijerka Srbije je ukazala na promenu stava dela opozicije u vezi izbora i navela da njihovi predstavnici, u kratkom periodu, prvo nisu hteli izbora, a onda ih hoće.

Dodala je i da ih je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zvao da razgovaraju oko izbora ali da, kako je kazala, nisu uzeli učešće „u tehničkim razgovorima“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu