Connect with us

Politika region

Miroslav Aleksić: „EU ne obraća dovoljno pažnje na pitanja važna za život građana Srbije“

Photo: Unsplash

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je Evropsku uniju u svom govoru u Evropskom parlamentu da bude jednako glasna i po pitanjima značajnim za život građana Srbije, poput borbe protiv kriminala i korupcije i slobode medija, kao što je glasna kada ukazuje na potrebu usaglašavanja Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

„To (što nije jednako glasna) sigurno je jedan od razloga zbog kojih opada poverenje građana Srbije u EU“, rekao je Aleksić na sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije, održanom u Evropskom parlamentu u Strazburu, saopštila je Narodna stranka.

Aleksić je istakao da Srbija ne napreduje na evropskom putu i da su od 2014. godine do danas privremeno zatvorena samo dva poglavlja.

„U Srbiji su danas ugrožene osnovne vrednosti EU kao što su demokratija, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava, kao i nezavisan i delotvoran pravosudni sistem i efikasna borba protiv kriminala i korupcije, što su preduslovi za uspostavljanje demokratskog poretka“, rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da se u Srbiji u poslednjih deset godina „kriminal i korupcija neguju i cvetaju umesto da se suzbijaju“.

„Posebno je zabrinjavajuće što postoje jasni znaci umešanosti vrha državne vlasti u organizovani kriminal i što postupci koji se pred sudovima vode protiv optuženih za najteža krivična dela traju veoma dugo i izloženi su opstrukciji državne vlasti“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je jedan od najboljih primera za to slučaj „Jovanjica“, poljoprivredno dobro na kojem je otkrivena najveća plantaža u Evropi i zaplenjeno 60.000 biljaka kanabisa i više tona marihuane.

„Policajci koji su učestvovali u toj akciji nisu imali nikakvu podršku državne vlasti. Ti policajci danas su na udaru države i režima, proganjani su kroz režimske tabloide i prete im ubistvom, prati ih Bezbednosno-informativna agencija, a neki od njih su uhapšeni“, rekao je Aleksić.

Aleksić je dodao da sa druge strane državni funkcioneri koji su obilazili imanje i bili prijatelji sa vlasnikom plantaže Predragom Koluvijom, uključujući i neke ministre, svim silama brane Koluviju i opstruišu proces.

„Juče su izuzeti dokazi o 600 kilograma marihuane, dok još nije ni počeo drugi sudski postupak kojim su obuhvaćeni pripadnici bezbednosnih struktura – BIA, VOA i MUP“, rekao je Aleksić.

„Ova tema i druge teme vezane za korupciju i kriminal, kao što su trgovina oružjem koje proizvodi državna fabrika „Krušik“, javna preduzeća Telekom i Eleketroprivreda Srbije, privatizacija PKB-a, kriminalna grupa Veljka Belivuka – to su stvari do kojih je javnost došla zahvaljujući malobrojnim slobodnim medijima koji mogu da prenesu poruku građanima“, naveo je Aleksić.

Aleksić je rekao da su mediji koji pripadaju grupaciji „Junajted medija“ (United media) ovih dana na udaru režima jer se „nelojalna konkurencija“, državno preduzeće Telekom, bori protiv njih kako bi se „nastavila manipulacija i oblikovanje javnog mnjenja u Srbiji, bez smetnji bilo koje nezavisne televizije i medija“.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Zavetnici i Dveri protiv predloga rezolucije Borka Stefanovića o sankcijama Rusiji

Photo: Unsplash

Srpska stranka Zavetnici pozvala je predsednika skupštinskog Odbora za spoljne poslove Borka Stefanovića da na dnevni red sledeće sednice tog tela uvrsti Predlog rezolucije o neuvođenju sankcija Rusiji, koju su zajedno podnele poslaničke grupe Zavetnika, Dveri i NADA, dok Ivan Kostić iz Dveri pominje smenjivanje Stefanovića.

Stranka je zvaničnim dopisom reagovala na Stefanovićevu najavu da će do kraja novembra održati sednicu Odbora na kojoj će se raspravljati o njegovoj rezoluciji kojom se traži uvođenje sankcija Rusiji, dodaje se u saopštenju.

Očekujemo od Borka Stefanovića da će postupati prema Poslovniku i neće biti pristrasan i subjektivan, jer ne postoji nijedan opravdan razlog za favorizaciju bilo koje podnete inicijative, navode Zavetnici.

U slučaju Srbije, uvođenje sankcija Rusiji bi podrazumevalo i narušavanje odnosa sa Rusijom kao strateškim partnerom i najvažnijim saveznikom u očuvanju državnih i nacionalnih interesa po pitanju Kosova i Republike Srpske, istaknuto je u saopštenju.

Činjenica je da se više od 80 % građana Srbije protivi politici sankcija, što nalaže državnim zvaničnicima da uvaže takav stav.

Parlament je jedina institucija koja ima mogućnost i ustavna ovlašćenja da obaveže Vladu Srbije i sve ostale organe da ne uvode sankcije nijednoj međunarodno priznatoj državi, ističu Zavetnici.

Srpski pokret Dveri otvoreno izražava sumnju da predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Borko Stefanović radi u dogovoru sa predstavnicima Srpske napredne stranke i da za inicijativu o uvođenju sankcija Rusiji ima podršku od samog vrha države, poručio je potpredsednik Dveri Ivan Kostić.

Zavetnici i Dveri labavo sarađuju u parlamentu, a njihovim inicijativama povremeno se pridružuje i koalicija Novi DSS-POKS, a u slučaju proglasa o odbrani Kosova i Narodna stranka Vuka Jeremića.

Kostić je, na najavu Stefanovića da će predložiti parlamentu Predlog rezolucije o usklađivanju spoljne politike Srbije sa Evropskom unijom, ocenio da je cilj takvih akcija da se dobije povratna reakcija javnosti za uvođenje sankcija Rusiji.

Predstavnicima SNS u Skupštini Srbije preostaje ili da podnesu zahtev za smenu Borka Stefanovića sa mesta predsednika Odbora za spoljne poslove ili da premijerki Ani Brnabić predlože da on postane novi ministar spoljnih poslova, navodi se u pisanoj izjavi Kostića.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu