Connect with us

Ekonomija

Ministarka ekonomije i finansija SAD: „Sankcije drugim zemljama predstavljaju rizik za dolar“

Photo: Pixabay

Ekonomske sankcije koje su uvele SAD, posebno Rusiji, predstavljaju „rizik“ za „hegemoniju“ dolara, jer zemlje kojima su uvedene pokušavaju da pronađu alternativu za američku valutu, izjavila je ministarka ekonomije i finansija Dženet Jelen i dodala da će im to biti teško da postignu.

„Postoji rizik kada koristimo finansijske sankcije koje su vezane za ulogu dolara… To bi dugoročno moglo da naruši hegemoniju dolara“, rekla je američka ministarka za televizijsku mrežu Si En En (CNN).

Prema njenim rečima, neke zemlje, Kina, Rusija, Iran i druge, žele da pronađu alternativu za dolar.

„Međutim, dolar se koristi kao globalna valuta i to otežava drugim zemljama da pronađu alternativu“, dodala je ona.

Američka ministarka je ocenila da su ekonomske sankcije „izuzetno važno sredstvo“, koje protiv Rusije koriste i zemlje saveznice SAD.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Tomislav Momirović: „CEFTA tržište je važno za srpsku privredu“

Photo: Pexels

„Značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu je ogroman. CEFTA je drugi trgovinski partner Srbije sa učešćem u ukupnoj razmeni zemlje u iznosu većem od 18 %“, rekao je Momirović posle konferencije „CEFTA WEEК 2023“ u Podgorici.

Dodao je da će predsedavanje Srbije biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, a pružiće i priliku da se među prioritete predsedavanja postave teme digitalizacije i elektronske trgovine.

Momirović je istakao da ekonomska saradnja koja se bazira na standardima i principima Evropske unije u okviru CEFTA mehanizma, a posebno na iskrenoj volji učesnica, donosi rezultate u vidu rasta ekonomske aktivnosti, trgovine, stvaranja novih i boljih radnih mesta.

„Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu pet milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA“, rekao je ministar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu