Connect with us

Privreda

Ministar privrede: „Stečajni postupak u Srbiji dovesti na evropski i svetski standard“

Photo: Unsplash

Ministar privrede Srbije Slobodan Cvetković izjavio je da je jedna od bitnih karika funkcionisanja privrednog sistema efikasan stečajni postupak, zbog čega će država težiti da se stečajni postupak u zemlji dovede na nivo najviših evropskih i svetskih standard.

On je na otvaranju konferencije „Digitalizacion/IT Developments in the Insolvency World“, hotelu „Metropol“, u organizaciji Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), rekao da će resorno ministarstvo, sa ALSU i privrednim sudovima raditi na boljoj regulaciji i unapređenju stečajnih postupaka.

„Naša vizija je da stečajni postupak dovedemo na nivo najviših evropskih i svetskih standarda. U cilju unapređenja i prilagođavanja normativnih rešenja realnim potrebama i standardima Evropske unije“, naglasio je Cvetković.

Podsetio je i da ALSU od osnivanja učestvuje u unapređivanju stečajnog sistema kroz edukacije, licenciranje, nadzor nad radom stečajnih upravnika i sprovođenjem stečajnih postupaka nad preduzećima sa većinskim javnim kapitalom.

Istakao je i da digitalizacija nije zaobišla ni stečajni postupak, pa je ALSU izradila portal za elektronsku prodaju u stečajnom postupku i otvorila projekat digitalne transformacije u saradnji sa EBRD.

„Novi digitalni sistemi u stečaju učiniće sistem efikasnijim, povećati transparentnost postupaka i omogućiti njihovo unapređenje“, izjavio je Cvetković.

U saopštenju se podseća i da ALSU ima intezivnu dugogodišnju saradnju sa raznim međunarodnim organizacijama i redovno učestvuje u projektima i istraživanjima koje te organizacije sprovode, a pored toga aktivna je članica i međunarodnog udruženja stečajnih regulatora(IAIR) koja okuplja ministarstva, agencije i ostala regulatorna tela iz više od 30 zemalja članica.

Konferencija, koja se prvi put održala u Beogradu, okupila je predstavnike članica IAIR-a među kojima se SAD, Indija, Velika Britanija, Irska, Škotska, Austrija, Hon Kong, UAE, JAR, Finska, Albanija, kao i predstavnici MMF-a, Svetske banke i EBRD-a.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Tomislav Momirović: „CEFTA tržište je važno za srpsku privredu“

Photo: Pexels

„Značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu je ogroman. CEFTA je drugi trgovinski partner Srbije sa učešćem u ukupnoj razmeni zemlje u iznosu većem od 18 %“, rekao je Momirović posle konferencije „CEFTA WEEК 2023“ u Podgorici.

Dodao je da će predsedavanje Srbije biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, a pružiće i priliku da se među prioritete predsedavanja postave teme digitalizacije i elektronske trgovine.

Momirović je istakao da ekonomska saradnja koja se bazira na standardima i principima Evropske unije u okviru CEFTA mehanizma, a posebno na iskrenoj volji učesnica, donosi rezultate u vidu rasta ekonomske aktivnosti, trgovine, stvaranja novih i boljih radnih mesta.

„Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu pet milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA“, rekao je ministar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu