Connect with us

Politika region

Miloš Jovanović: „Odustali smo od KM tablica što nije dobro, jer Priština nije odustala od RKS tabli“

Photo: Unsplash

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije i jedan od lidera koalicije NADA Miloš Jovanović izjavio je da Zapad nije prijatelj Srbije i sa njima ne treba da bude pregovora u vezi sa Kosovom i Metohijom.

„Borba za Kosovo i Metohiju je borba za Srbiju i borba za opstanak srpskog naroda. Borba će biti mukotrpna, dugotrajna i niko nam neće ništa pokloniti“, rekao je Jovanović za RTS, saopštila je NADA.

Povodom dogovora o tablicama, lider Novog DSS je rekao da nije dobro što se KM tablice više neće izdavati, a da je jedino dobro što je izbegnuta neka vrsta sukoba i dalje eskalacije.

„Međutim, sve je samo odloženo, i Srbija je sada na raskrsnici. Mi smo odustali da u budućnosti izdajemo KM tablice, što mislim da nije dobro, pogotovo što secesionističke vlasti nisu odustale od RKS tablica“, naveo je Jovanović.

Prema njegovim rečima, iz izjava zapadnih zvaničnika vidi se da oni sada očekuju da se razgovara o „tom nekom konačnom sporazumu o normalizaciji odnosa, po onom francusko-nemačkom modelu“.

„Taj predlog je potpuno pogrešan jer počiva na ideji da je Kosovo nezavisna država“, dodao je on.

„Raskrsnica nas čeka. Plašim se da će Srbija nestati ako krene putem priznanja, u šta ne verujem da bi bilo ko mogao da krene, ili ulazimo u borbu za Kosovo i Metohiju“, istakao je Jovanović i dodao da je potrebno da vlast prekine sa politikom ustupaka i da se podvuče crvena linija prema kojoj secesionističko Kosovo ne sme da bude član ne samo UN, već bilo koje druge međunarodne organizacije.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Boško Obradović: „Dveri će u parlamentu tražiti da se francusko-nemački predlog o Kosovu odbaci u celini“

Photo: Unsplash

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da sednica parlamenta o Kosovu, koja je po navodima u medijma bila najavljena za 2. februar, još nije zakazana, a da će poslanici tog pokreta ako bude održana tražiti da nemačko-francuski predlog o Kosovu bude odbačen u celini.

„U našoj zemlji sve je naopako, pa mediji javljaju za nešto što bi trebalo da bude posao predsednika Skupštine. A on sednicu nije zakazao. Radi se o neozbiljnosti i njihovom stilu da zakazuju ‘dan uoči’, što je jedno iživljavanje nad poslanicima, da vi ne znate kad Vam je sednica, da ne možete da se organizujete i pripremite“, rekao je Obradović za TV N1.

On je rekao da nezakazivanje sednice govori o „iživljavanju nad institucijama društva“, ali je i dodao da se nada da će ona biti održana, „jer ne vidi u kojoj to drugoj instituciji treba da se razgovara o Kosovu, ako ne u Skupštini“.

„Ali ovoj vlasti se ne može verovati. Jer, (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je prvo rekao da nije hteo da primi predlog francusko-nemački, da je bio neprihvatljiv dokument, da bi sada rekao da će se raditi na sprovođenju takvog predloga. Kako možete posle toga da verujete jednoj takvoj vlasti“, upitao je Obradović.

On je kazao da je ranije poslao dopis Predsedištvu Srbije i tražio uvid u taj dokument o Kosovu, u kojem je istakao da je neophodno da svi poslanici dobiju taj papir, i da je dobro da dobiju i predlog zaključka, kako vlast vidi taj predlog.

„Iz izjava koje je Aleksandar Vučić dao, a da ne govorim o izjavama zapadnih diplomata, jasno je da se radi o dokumentu koji ima jedan smisao – da Srbija prihvati da se više ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije, pre svega UN“, rekao je Obradović.

Obradović je rekao da će poslanici Dveri prisustvovati sednici parlamenta o Kosovu da bi „sprečili vlast da prihvati taj predlog“, a na pitanje o tome kako da se pregovara o Kosovu, rekao je da „prostora za pregovore ima, ali ih treba vratiti u SB UN, gde imamo saveznike – Rusiju i Kinu“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu