Connect with us

Magazin

Kriptokraljica iz Bugarske prevarila ceo svet?!

Photo: Unsplash

Ruža Ignatova, nemačka državljanka rođena u Bugarskoj, nazivala je sebe 2016. godine kriptokraljicom.

Svoju kompaniju Vankoin (OneCoin) reklamirala je kao unosnog suparnika bitkoinu na rastućem tržištu kriptovaluta.

Samo 16 meseci kasnije, Ignatova se ukrcala na avion u Sofiji za Atinu i potom nestala, jer je od tada niko nije video, preneo je CNN.

Vlasti navode da je Vankoin bio piramidalna šema, koja je prevarila ljude za više od 4 milijarde dolara.

Ignatova je uveravala ulagače u SAD i širom sveta da ulože gomilu novca u njenu kompaniju. Sada je Ruža među 10 najtraženijih FBI begunaca, uz vođe bandi i ubice.

„Ignatova i njeni partneri prevarili su žrtve za milijarde dolara tvrdeći da će Vankoin biti ‘ubica Bitkoina’. Zapravo, Vankoini su bili potpuno bezvredni. Njihove laži osmišljene su s jednim ciljem – naterati obične ljude širom sveta da im predaju svoj teško zarađeni novac“, rekao je Demian Vilijams glavni tužilac Njujorka.

Na dnu njene poternice nalazi se beleška: „Veruje se da Ignatova putuje sa naoružanim čuvarima ili saradnicima. Ignatova je možda imala plastičnu operaciju ili je na neki drugi način promenila svoj izgled“.

Ruža Ignatova (42) je nemačka državljanka, ali je rođena u Bugarskoj, gde joj je otac bio inženjer, a majka učiteljica. U svojoj knjizi „Kriptokraljica koja je nestala“, autor DŽejmi Bartlet detaljno je opisao njen uspon od skromnih početaka do preduzetničke zvezde. Dok je bila devojčica, njena porodica se preselila u Nemačku, gde je Ignatova briljirala kao učenica. Dobila je stipendiju za univerzitet u Konstancu u Nemačkoj, gde je upoznala i udala se za kolegu studenta prava. Tvrdila je da ne želi decu, napisao je Bartlet, jer bi joj stala na put u sticanju bogatstva. Ljudima je govorila da želi da postane milionerka do 30. godine. Nakon studija evropskog prava na Univerzitetu Oksford, Ignatova je dobila posao u Sofiji kao konsultant za Mekinzi end kompani, međunarodnu konsultantsku kuću za menadžment.

Ignatova i suosnivač Vankoina Karl Sebastian Grinvud, počeli su 2014. ulagačima u Evropi, Njujorku i širom sveta da predstavljaju Vankoin. Obećavali su kupcima petostruki ili čak desetostruki povrat ulaganja, navedeno je u sudskim dokumentima. Vankoin se nije rudario kao druge kriptovalute, već se generisao kroz softver.

Sve je počelo da se raspada 2016., kada su investitori imali poteškoća sa prodajom svojih Vankoina kako bi nadoknadili svoja izvorna ulaganja, stoji u sudskim dokumentima. Internetom se počela širiti vest da je taj posao prevara, mediji su počeli da postavljaju pitanja, a uključili su se i međunarodni i američki savezni istražitelji. U oktobru 2017. Ministarstvo pravosuđa SAD optužilo je Ignatovu za prevaru putem interneta, zaveru za činjenje prevare sa vrednosnim papirima i zaveru za pranje novca, od kojih svaka nosi maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora. Savezni sudija u Njujorku izdao je nalog za njeno hapšenje.

Manje od dve sedmice kasnije, 25. oktobra 2017. godine, ukrcala se na komercijalni let iz Sofije za Atinu, stoji u sudskim dokumentima. Zatim je nestala, ostavivši svoje poslovne partnere da snose odgovornost za posrnulu kompaniju.

Dok je ona otišla sa ogromnom količinom gotovine, njeni partneri nisu bili te sreće. Grinvud je uhapšen u julu 2018. u svom domu u Koh Samuiju na Tajlandu i izručen SAD. U decembru je priznao krivicu za prevaru putem interneta, zaveru za činjenje prevare i zaveru za pranje novca. On je u pritvoru i suočava se sa 20 godina zatvora po svakoj od tri tačke optužnice.

Brat Ignatove, Konstantin Ignatov, uhapšen je u martu 2019. na aerodromu u Los Anđelesu. Ignatov se izjasnio krivim i trebalo bi da mu bude izrečena kazna u februaru. Vankoin je ugašen i njegov sajt više nije aktivan.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Stručnjaci tvrde: „Ovaj sastojak bi trebalo da dodate u kafu radi boljeg zdravlja“

Photo: Unsplash

Svima vama koji dan ne možete zamisliti bez nekoliko šoljica kafe, stručnjaci preporučuju da joj dodate jedan sastojak.

Dan bez kafe je većini nas nezamisliv. Retki su oni koji (radni) dan započinju čajem ili nekim drugim napitkom, naročito u vreme kada su u prodavnici dostupne razne vrste ovog napitka, koji je već decenijama u narodu popularan kao način za razbuđivanje. Kako biste bili boljeg zdravlja, trebalo bi da u kafu dodate – cimet.

Redovna konzumacija cimeta može da poboljša pamćenje, ojača svest i pospeši osećaj prijatnosti. U prevodu, odlično podstiče naš mozak zahvaljujući cinamaldehidu, koji ovom začinu daje ukus kakav ima.

Za cimet se dugo smatra da je začin i lek, a u antičko doba je bio toliko cenjen da su ga smatrali dragocenijim od zlata. Lepog je mirisa i slatkog ukusa, a danas je dostupan i u obliku štapića i u prahu.

Sadrži kvalitetne sastojke zbog kojih ima izuzetno lekovita dejstva – protivupalna i antioksidativna. Redovno korišćenje cimeta može pomoći u smanjenju raznih upala u telu i regulisati hormone stresa, a to je važno zbog toga što upala mozga može dovesti do depresije i gubitka pamćenja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu