Povežite se sa nama

Biznis

Korona „pokosila“ turizam Crne Gore

Objavljeno

on

Foto: Pexels

Korona kriza praktično je opustošila crnogorsku ekonomiju. Javni dug ove susedne zemlje premašio je ukupnu vrednost BDP-a, bez posla je svaki četvrti Crnogorac, a pad privrede je među najvećima na svetu.

Iako je i u ovoj zemlji bilo mera pomoći građanima i privredi, glavni razlog za loše stanje je to što se njena privreda najvećim delom oslanja na turizam, sektor koji je među najpogođenijima pandemijom. Mesecima unazad nižu se loše brojke i konačan najnoviji bilans je – javni dug koji iznosi103 % BDP-a, bez posla je nešto manje od 24 % građana, a ekonomski stručnjaci upozoravaju na „eksploziju siromaštva“.

Stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori dostigla je na kraju marta 23,83 %, prema podacima Zavoda za zapošljavanje. To je za 1,2 % više u odnosu na kraj februara i predstavlja nastavak trenda rasta stope nezaposlenosti u državi.

Ukupan broj nezaposlenih u Crnoj Gori iznosio je u martu 2021. godine 55.283 ljudi. To je za 5,4 % više nego u februaru.

Stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori je na kraju marta 2020., na početku pandemije, iznosila je 15,3 %.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis

Najskuplji kvadrat kupljen u „Beogradu na vodi“

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Najskuplji kvadrat stambenog prostora u drugom kvartalu ove godine kupljen je u kompleksu „Beograda na vodi“ po ceni od 9.721 evra, navodi Republički geodetski zavod u izveštaju sa tržišta nepokretnosti za drugi kvrtal 2021.

Najmanja cena stambenog kvadrata u „Beogradu na vodi“ je bila 2.598 evra.

Drugi stambeni kompleks u Beogradu sa najvišim cenama bio je na Novom Beogradu, gde je naskuplji kvadrat plaćen 4.733 evra.

Ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti u drugom kvartalu 2021. iznosio je blizu 1,6 milijardi evra, što predstavlja povećanje od dva puta u odnosu na isti kvartal prethodne godine, odnosno od 1,6 puta u odnosu na drugi kvartal 2019. godine.

Obim prometa u drugom kvartalu 2020. godine bio je manji, što se odrazilo i na količinu novca na tržištu, navedeno je u izveštaju.

Najveći udeo u ukupnim novčanim sredstvima imao je promet stanova – 57 %, stambenih objekata – 10 %, građevinskog zemljišta – 8 %, poslovnih prostora – 5 %, poljoprivrednog zemljišta – 3 % i drugo.

U drugom tromesečju javni beležnici i osnovni sudovi su RGZ – u dostavili 48. 528 ugovora, što je nešto više od 16.170 ugovora mesečno.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

Sponzorisano

  • lager

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu