Connect with us

Politika

Komersant: „Pojačan pritisak Zapada na Srbiju zbog Rusije“

Foto: Unsplash

U vreme širenja ratnih dejstava u Ukrajini i delimične mobilizacije najavljene u Rusiji, pojačan je pritisak na rukovodstvo Srbije da prekine „interakciju“ sa Moskvom i pridruži se sankcijama Ruskoj Federaciji, piše moskovski dnevnik Komersant.

List navodi da se sada pritiscima Zapada pridružio i deo srpske opozicije, optužujući vlasti u zemlji da pokušava da „zabode prst u oko celom civilizovanom svetu“, a da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, po sopstvenom priznanju, računa da će i dalje nastaviti da „vrda“.

Povod za novo pojačanje pritisaka na rukovodstvo Srbije bilo je potpisivanje Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za 2023./2024. godinu, krajem nedelje na margini Generalne skupštine UN u Njujorku, podseća list.

Komersant dodaje da dokument koji su potpisali ministri spoljnih poslova dve zemlje Sergej Lavrov i Nikola Selaković nije bio samo prvi dokument ovog nivoa, koji su potpisali Moskva i Beograd nakon ulaska ruskih trupa u Ukrajinu 24. februara, već se njegovo potpisivanje poklopilo sa eskalacijom tamošnjih sukoba i delimičnom mobilizacijom u Rusiji.

„Reakcija Zapada se pokazala očekivano negativnom i oštrom“, navodi dnevnik, dodajući da se kritici srpskih vlasti pridružila i srpska opozicija, optužujući vlasti za „prorusku politiku“.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Goran Vesić: „Bužet ministarstva za 2023. godinu 2,5 milijardi evra“

Photo: Unsplash

Ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je državnim budžetom za 2023. godinu, tom ministarstvu opredeljeno 288 milijardi dinara, odnosno 2,5 milijardi evra.

„Infrastruktura košta. Pogledajte recimo autoput od Požege do Kotromana. On je jednu trećinu u tunelima, jednu trećinu na stubobima i jednu trećinu na nasipima. Ako radite kroz različite delove zemlje, ako hoćete da izgradite kako treba i kvalitetno, onda naprosto izgradnja infrastrukture košta“, rekao je Vesić za TV Prva.

Po njegovim rečima, budžet za narednu godinu je 40 milijardi dinara veći nego 2022. godine.

„Kada se saberu svi kapitalni projekti koje ćemo sprovesti u 2023. godini u Srbiji (u svim resorima), dolazimo do cifre od ukupno 3,6 milijardi evra. To je najveće ulaganje u kapitalne investicije od svih zemalja Zapadnog Balkana zajedno“, dodao je Vesić.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu