Povežite se sa nama

Covid19

Kombinacija dva leka može zaustaviti koronu

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Iako je preventivna nega za koronu napravila veliku buku (sa vakcinama koje su uvedene u većini zemalja), nagli porast broja infekcija ukazuje na potrebu za efikasnijim tretmanima.

Korišćenjem ćelija za proučavanje infekcija korona virus, istraživači sa Univerziteta nauke u Tokiju i drugih institucija otkrili su da su lekovi cefarantin i nelfinavir efikasni u borbi protiv virusa, pri čemu prvi sprečava virus da uđe u ćelije, a drugi sprečava replikaciju virusa.

Korona virus i dalje oduzima živote širom sveta i zaražava još milione. Iako je dostupno nekoliko vakcina koje čine značajne korake u sprečavanju korone, postavlja se pitanje, šta je sa lečenjem onih koji već imaju infekciju.

Vakcine nisu 100% efikasne, što naglašava potrebu, sada više nego ikada, za efikasnim antivirusnim tretmanima. Neki ljudi ne mogu da prime vakcine, zbog zdravstvenih problema, a prijavljuju se i nove varijante korona virusa, virusa koji uzrokuje kovid 19, koji može prodreti u imunitet dodeljen vakcinom, ukazujući na to da moramo da razmišljamo izvan prevencije.

S obzirom na ovu potrebu, tim istraživača sa sedištem u Japanu, SAD i Velikoj Britaniji pokrenuo je projekat za razvoj terapije. U ovom timu bilo je nekoliko istraživača u Tokiju, cilj im je bio: pronalazak leka za kovid 19.

Istraživači su pronašli dva leka, koji su obezbedili efikasnu supresiju korone: cefarantin, koji se koristi za lečenje upale i nelfinavir, koji je odobren za lečenje HIV infekcije.

Cefarantin je inhibirao ulazak virusa u ćelije sprečavajući da se virus veže za protein na ćelijskoj membrani, koji koristi kao prolaz. A nelfinavir je radio na sprečavanju replikacije virusa unutar ćelije inhibiranjem proteina na koji se virus oslanja za replikaciju.

Dakle, da li to znači da ćemo ove nove lekove viđati u centrima za lečenje kovida 19? Naravno.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Covid19

Punkt za vakcinaciju u tržnom centru „Ušće“ prestala sa radom

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Punkt za vakcinaciju koji je 6. maja otvoren u tržnom centru „Ušće“ prestala sa radom  17. juna.

Dodaje se da je za pet nedelja na ovom punktu vakcinisano oko 13.000 ljudi.

Navodi se i da je punkt trebao da radi nedelju dana, ali da je ovaj period produžen zbog velikog odziva građana.

Podsetimo, punkt je bio pripremljen uz pomoć Gradskog zavoda za javno zdravlje, a Ministarstvo zdravlja je obezbedilo lekare i sestre koji će ovde raditi.

Vakcine je obezbedio Institut Batut, prenosi beograduzivo.rs.

 

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • lager

Sponzorisano

  • multimedija music prodavnica

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu