Connect with us

Aktuelno

Koliko će da vas košta zamena zimskih guma?

Unsplash

Zakonska obaveza da na vozilu stoje zimske gume u slučaju snežnih padavina ističe 1. aprila. I mada zamena zimskih letnjih gumama nije obavezna u vreme od polovine marta do polovine aprila vulkanizerske radnje su okupirane mušterijama.

Zamena zimskih letnjim gumama ima i svoju računicu. Zimske gume se brže troše na visokim temperaturama, pa im se vožnjom tokom cele godine znatno skraćuje radni vek.

Zamena guma na istim felnama sa balansiranjem košta od 400 do 950 dinara po gumi za dimenzije guma do 15 inča.

Što su veće gume veća je i cena zamene. Za dimenzije 16-17 inča montaža uz balansiranje košta i preko 1.000 dinara po točku, a za putnička vozila sa promerom guma od 18 i 19 inča cena montaže sa balansiranjem ide i do 1.600 dinara.

Zamena točkova sa već montiranim gumama bez balansiranja je jeftinija, s obzirom na to da je dosta lakši i brži posao, i može se naći i za 1.200 dinara za sva četiri točka.

Treba reći i da firme koje i prodaju nove gume i rade montažu, nešto jeftinije montiraju nove gume kupljene kod njih.

Vulkanizeri su uglavnom zadržali cene od jesenas kad su letnje gume menjane zimskim, a kako kaže Goran, vulkanizer iz jednog od prigradskih naselja, nije se odlučio za povećanje cena jer mu nije poskupeo repromaterijal.

Mnogi čuvaju gume ili cele setove točkova u tzv. hotelima guma koje neki vulkanizeri drže, a u zavisnosti od veličine cena je od 150 do 200 dinara po gumi ili točku mesečno.

Kome su stare gume dotrajale čeka ga kupovina novih letnjih pneumatika.

Što veća guma, to je skuplja, ali na cenu dramatično utiče i koji je brend odnosno proizvođač.

Tako za novu letnju gumu dimenzije 165/70 R14 koju koristi na primer, Fiat punto, treba dati od 4.600 dinara za najjeftiniju Tigar do preko 9.500 dinara za najskuplje Mišlen ili Gudjr.

Jedna od najpopularnijih guma veličine 15 inča je 185/60 R15 koju na primer voze Golfovi ili Reno Megan. Njihova cena se kreće od oko 5.800 dinara za Tigar do više od 11.000 dinara za takvu Kontinental gumu.

Kod šesnaestica jedna od čestih dimenzija je 195/65 R16 čija cena se kreće od 6.600 do oko 17.000 dinara.

Gume za SUV vozila odnosno džipove, u zavisnosti od dimenzija i proizvođača, koštaju od dvadesetak do preko 100.000 dinara.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Vozio auto-putem u suprotnom smeru, bez dozvole: Crnogorcu (19) oduzet automobil

pol
MUP

Devetanestogodišnji državljanin Crne Gore isključen je sinoć iz saobraćaja nakon što se isto veče oko 22 časa, na prilaznom kolovozu auto-puta Beograd-Niš, na teritoriji Zvezdare, kretao automobilom u zabranjenom smeru.

Kontrolom je utvrđeno da vozač nema vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju vozila.

On je istog dana u prepodnevnim satima, u Novom Beogradu, takođe isključen iz saobraćaja i sankcionisan novčanom kaznom u iznosu od 120.000 dinara.

Devetnaestogodišnjak je zadržan u službenim prostorijama policije, dok je vozilo kojim je upravljao privremeno oduzeto radi vršenja provera.

Nakon isteka mera zadržavanja on je priveden sudiji Prekršajnog suda u Beogradu koji mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 40 dana.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu