Connect with us

Poslovanje

Kina pregovara sa Amerikom

Foto: Pexels

Kina je potvrdila danas da je tokom razgovora sa najvišim trgovinskim zvaničnicima Amerike izvršen pritisak da se ukinu carine.

Vašington ove razgovore smatra testom bilateralnih odnosa dve najveće svetske ekonomije.

Virtuelni razgovor između američke trgovinske predstavnice Ketrin Tai i potpredsednika kineske vlade Liju Heja, usledili su nakon najave Tai da će insistirati na iskrenim razgovorima i tražiti od Kine da se pridržava obaveza preuzetih trgovinskim sporazumom „Faza 1“, koji je postigao bivši predsednik Amerike Donald Trump, prenosi Rojters.

„Kineska strana pregovarala je o ukidanju tarifa i sankcija i pojasnila svoj stav o kineskom modelu ekonomskog razvoja i industrijskoj politici“, saopštila je kineska državna novinska agencija Sinhua, nakon juče održanih razgovora.

U saopštenju američkog ministarstva finansija se kaže da su američka ambasadorka Tai i potpredsednik kineske Vlade Liju razmotrili primenu Ekonomsko-trgovinskog sporazuma između Amerike i Kine, i složili se da će se dve strane ubuduće konsultovati o određenim otvorenim pitanjima.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslovanje

CBK: „Izvoz Kosova u septembru pao za 7,2 %, trgovinski deficit veći za 4,8 %“

Photo: Unsplash

Centralna banka Kosova (CBK) je objavila da je izvoz sa Kosova u septembru ove godine bio za 7,2 % manji u odnosu na isti period lane i da je iznosio 645,5 miliona evra.

CBK je navela da je „izvoz za ovaj period opao za 7,2 % i iznosio je 645,5 miliona evra“, ta da je, kako je objavila, „695,5 miliona evra bio do septembra 2022. godine“.

„U međuvremenu, uvoz robe je zabeležio blagi rast od 2,6 %, dostigavši vrednost od 3,93 milijarde evra, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 3,83 milijarde evra”, dodala je CBK.

Do septembra ove godine je trgovinski deficit bio 3,29 milijardi evra što je za 4,8 % više nego 2022.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu