Connect with us

Politika

Kfor: „Pružamo bezbedan okvir za dijalog pod pokroviteljstvom EU“

Photo: Unsplash

U ovom trenutku je važno da se sve strane suzdrže od provokativnih mera i da traže dalja rešenja kroz dijalog, što je presudno za dugotrajnu bezbednost na Kosovu i za stabilnost u regionu, navodi se u odgovoru misije Kfora za European Western Balkans (EWB) o nedavnim tenzijama na severu Kosova.

Uz više od 3.700 pripadnika iz 27 zemalja, među kojima su i članice i partneri NATO, Kfor ostaje u potpunosti usredsređen na svakodnevno izvršavanje svog mandata, koji se zasniva na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999., a podrazumeva pružanje sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, rekli su iz Kfora za EWB.

Misija Kfora je 5. januara uklonila poslednja od vozila, koja su blokirala puteve na severu Kosova, tako što je poslao svoje inženjerske jedinice u oblasti Dudin krš i Srbovac.

Uklanjanje barikada je usledilo posle intenzivnih napora članica NATO i Evropske unije da se smanje tenzije, uz veliku podršku Kfora i Euleksa. Poslednje barikade su uklonjene brzo i bezbedno, kako bi se izbegli incidenti i drugi rizici po lokalnu bezbednost, rečeno je za EWB.

Komandant Kfora održava blizak kontakt sa svojim glavnim sagovornicima, među kojima su predstavnici kosovskih institucija i kosovskih bezbednosnih organizacija, Generalštaba Vojske Srbije i država koje doprinose snage Kfora, navodi se u odgovoru.

Dodaje se da Kfor pruža bezbednosni okvir neophodan za nastavak dijaloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine pod okriljem EU.

Portal EWB podseća da je Kfor odbio zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se dozvoli povratak do 1.000 pripadnika Vojske Srbije i policije na sever Kosova.

Komandant Kfora je jasno stavio do znanja da je Kfor zadužen za pružanje sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice koje žive svuda na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom Ujedinjenih nacija, piše u odgovoru misije.

Kfor ima sva neophodna sredstva za izvršenje te misije. Već više od dvadeset godina, misija pokazuje da je dorasla tom zadatku, zahvaljujući svom vidljivom, žustrom i prilagodljivom prisustvu na terenu i kroz nepristrasno pružanje podrške potrebama svih zajednica na Kosovu, poručuju iz Kfora.

Kada je reč o smanjenju broja pripadnika te misije, iz Kfora navode da bi se smanjenje brojnog stanja snaga NATO zasnivalo na političkim odlukama, shodno uslovima postignutim na terenu.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Prvi test sporazuma iz Ohrida učešće Srpske liste na izborima 23. aprila

Photo: Unsplash

Prvi test sporazuma iz Ohrida, a to je da li će se Srpska lista registrovati za kosovske izbore 23. aprila, rečeno je na panelu „Ništa između-EU predlog za normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“.

Ako toga nema, nema ni sporazuma, ocenio je koordinator Radne grupe nacinalnog konventa za Evropsku uniju (NKEU) za poglavlje 35 Dragiša Mijačić.

Sa njegovim stavom saglasna je i Jovana Radosavljević iz Nove društvene inicijative, koja dodaje da je danas ključni dan.

Ako se Srpska lista, koja je rekla da neće učestvovati na izborima, ne registruje – ne možemo očekivati da se izbori uopste održe na severu Kosova, rečeno je na panelu.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu