Connect with us

Hrana

Kako je jednostavan recept za pastu zapalio internet

Ceo svet je poludeo za ovim receptom, a Finskoj zbog njega nastala nestašica fete, a zovu ga gastronomski fenomen godine.

Na interetu možemo videti svakave video snimke, iskustva i drugo, a pogotovo na mreži Tik Tok, odakle nam stižu svakakve koještarije, ali je ova testenina sa pečenim feta sirom i paradajzom definitivno izuzetak koji ne potvrđuje pravilo.

Recept, koji je osmislila finska blogerka Jeni Hajrinen, za pastu i njegova jednostavnost kao i minimalna količina sastojaka, učinili su da za čas osvoji planetu.

Naime, kada je prvi put objavila recept, postao je apsolutni hit u Finskoj i zaradio titulu gastronomskog fenomena godine, a kada su ga ovih dana otkrili i korisnici Tik Toka, njen video za pripremu pogledalo je više od tri miliona ljudi.

-Kada su ga korisnici duštvenih mreža otkrili, u prodavnicama širom Finske i sveta odmah je ponestalo feta sira – napisala je Jeni na svom profilu.

A kako se pravi ova super popularna pasta?

Sve što vam je potrebno je pakovanje paste, feta sir, čeri paradajz, so, biber, beli luk, maslinovo ulje, so i biber.

Povrće, začine i sir prelijte uljem, ubacite u pleh i zapečete 20 minuta na 200 stepeni. Za to vreme skuvajte pastu, pa je dodajte siru i povrću i sve dobro promešajte. I to je to. Ne može jednostavnije.

Probajte, pa nam javite da li vam se dopalo.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Jesti sir svaki dan – da li je zdravo i koje su posledice?

Pixabay

Sir je ukusna mlečna poslastica koja se često konzumira samostalno ili kao sastojak raznih jela, ali da li ste se zapitali kakve bi mogle da budu posledice svakodnevnog konzumiranja sira?

Eat This piše šta se dešava u vašem telu kad svakodnevno konzumirate ovaj mlečni proizvod.

Povećani unos kalcijuma: Sir je izvor visokokvalitetnih proteina i kalcijuma, ključnog za zdrave kosti. Istraživanja pokazuju da kalcijum ne samo da održava kosti već može i pomoći u prevenciji određenih vrsta raka, snižavanju krvnog pritiska, sprečavanju preeklampsije i može vam pomoći da održavate zdravu telesnu težinu.

Moguće smetnje s varenjem: Ako ste netolerantni na laktozu, sir može da izazve probleme s varenjem poput nadutosti, gasova i proliva.

Dobra vest je da je sir značajno manje bogat laktozom od mleka i jogurta. Tvrdi, zreli sirevi imaju najmanje laktoze i obično se dobro podnose u malim količinama.

Poboljšanje mikrobioma creva: Određene vrste sireva, poput čedra, mogu da pruže korisne probiotike koji podržavaju zdravlje crevnog sistema.

Potencijalno smanjenje rizika od bolesti srca: Iako je sir bogat zasićenim mastima, istraživanja sugerišu da konzumacija sira ne mora nužno da poveća rizik od bolesti srca.

Štaviše, jedno istraživanje objavljeno u časopisu Lancet, koje je uključilo 135.000 učesnika iz 21 zemlje, nije pronašlo nikakvu povezanost između unosa mlečnih proizvoda, uključujući sir, i rizika od bolesti srca ili većih koronarnih problema. U stvari, istraživanje je izvestilo da su osobe koje su unosile više od jedne porcije mlečnih proizvoda s punim ili niskim udelom masti dnevno imale smanjen rizik od bolesti srca, srčanog udara ili smrti od bolesti srca.

Podrška oporavku mišića nakon vežbanja: Sir je izvor proteina koji može pomoći u oporavku mišića nakon vežbanja.

Kontrola kalorijskog unosa: Treba paziti na količinu sira koju unosite jer je bogat kalorijama te ga je lako preterano konzumirati. Osigurajte da sir kombinujete s drugim zdravim namirnicama i sastojcima poput integralnih žitarica, sušenog voća, povrća i zelene salate.

Na kraju, sir može biti koristan dodatak uravnoteženom načinu ishrane, ali treba paziti na porcije zbog kaloričnosti i sadržaja zasićenih masti.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu