Connect with us

Magazin

Kako da utešite tužnog čoveka? Nikako ne govorite „Razvedri se“

Unsplash

Kada sledeći put poželite da tužnom prijatelju kažete „Razvedri se“, zaustavite se – to je najgore što nekome možete savetovati u trenucima kada je neraspoložen.

Do ovog zaključka došli su kanadski psiholozi nakon opsežnog istraživanja. Poziv neraspoloženim ljudima da pogledaju vedriju stranu određene situacije je kontraproduktivan, čak i kada imate najbolju nameru. Kada im kažete „Glavu gore“, osećaju se frustrirano, što je i razumljivo, jer da neko može tek tako da se razvedri, zar ne mislite da bi to već uradio?

Dobro je upravo suprotno: u tim situacijama treba povlađivati kako bi osoba dobila potvrdu da je njeno iskazivanje negativnih emocija u redu. Ovo pravilo posebno važi za ljude sa nedostatkom samopouzdanja, a u trenucima neraspoloženja, svi smo malo manje sigurni u sebe. I zato, tad nam nije potrebna kritika, već razumevanje.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Ne, to nije kafa: Stručnjak otkriva koji napitak uništava vaš san!

Photo: Unsplash

Postoji mnogo različitih uzroka za poteškoće sa spavanjem ili nesanicu – stres, anksioznost i depresija ili toplota, ali retko ko pomisli da mu smeta hrana ili piće, koju konzumira u toku dana.

Dobro je poznato da kofein može da vas drži budnim i da može ostati u vašem sistemu do 10 sati.

Ali postoji još jedan popularan napitak, koji bi vas mogao sprečiti da odspavate preko potrebnih 7 do 9 sati – i to nije dobra vest za one koji vole da se provode do kasno u noć.

Prema rečima specijaliste za spavanje Džejmsa Higinsa, alkohol može imati „značajan uticaj“ na kvalitet vašeg sna.

„Konzumiranje alkohola može imati značajan uticaj na kvalitet vašeg sna, jer ometa vaš ciklus spavanja, posebno brze pokrete očiju (REM) i faze dubokog sna. Prvo, alkohol može da potisne REM u ranim delovima noći, što dovodi do poremećenog sna u drugoj polovini dok telo pokušava da to nadoknadi“, kaže Džejms.

„Održavajući prirodnu trezvenost, omogućavate svom telu da prirodno kruži kroz količinu REM sna koja mu je potrebna, što je ključno za poboljšano pamćenje, učenje i regulaciju raspoloženja. Pored toga, alkohol takođe može da prekine dubok san (faze 3 i 4), što je faza sna koja najviše obnavlja i koja pomaže poboljšanju vašeg fizičkog blagostanja i imunološkog sistema.“

Jedan od razloga mamurluka je upravo poremećen san. Džejms je nastavio:

„Korišćenje alkohola takođe može da poremeti vaše obrasce spavanja iz više razloga. Prvo, najverovatnije će vam trebati češće odlazak u toalet tokom noći. Vaše telo takođe može izgubiti sposobnost da reguliše svoju temperaturu, što dovodi do noćnog znojenja i pregrevanja. Uzdržavanje od alkohola će obezbediti da vaš san bude miran i regulisan“.

NHS savetuje da ne razmišljate o više od 14 jedinica alkohola nedeljno na redovnoj osnovi. Ako pijete čak 14 jedinica nedeljno, trebalo bi da ih rasporedite na tri dana ili više.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu