Connect with us

Magazin

Kako da usavršite veštinu parkiranja

Pixabay

Da li je paralelno parkiranje jedna od vaših noćnih mora? Da li više volite da proverite desetak mogućih mesta pre nego što pokušate da se ugurate u mali prostor? Lakše je nego što mislite!

Moderni automobili nude niz asistencija, uključujući one koje mogu više ili manje da se autonomno parkiraju u slobodnom prostoru – bilo perpendikularno (okomito) ili paralelno, vozeći napred ili unazad. A može se i automatski manevrisati automobilom spolja. Većina današnjih automobila ima senzore za parkiranje ili čak kameru – oni olakšavaju parkiranje, ali vozač ipak mora sam da izvršiti manevar.

Paralelno parkiranje

– Kako da znam da li je prazno mesto dovoljno veliko za moj automobil? Dužina automobila + nekoliko desetina centimetara sa svake strane bi trebalo da je dovoljno.

– Zaustavite se na udaljenosti od oko jednog metra od automobila parkiranog iza praznog mesta u smeru vožnje. Ako se radi o automobilu iste veličine, zaustavite se tako da spoljašnji retrovizori budu u liniji. Ako su dužine automobila različite, poravnajte zadnje branike.

– Okrenite volan do kraja kako bi se zadnji deo pomerao prema ivičnjaku i krenite unazad.

– Kada je vaš automobil pod uglom od približno 45 stepeni u odnosu na ivičnjak, ispravite točkove i nastavite da vozite unazad.

– Kada je A-stub vašeg automobila sa strane ivičnjaka u ravnini sa zadnjim delom zaustavljenog automobila, okrenite volan do kraja ka suprotnoj strani.

– Vozite glatko do parking mesta, pazite da su vam točkovi okrenuti ravno napred i postavite automobil u sredinu mesta. Ovde senzori za parkiranje ili kamera mogu biti od velike pomoći – vozaču daju tačnu sliku o tome koliko je udaljen od automobila ispred i iza i koliko prostora još može da koristi pre nego što dođe do nenamernog kontakta branik o branik.

SAVET: Kada izvodite paralelno parkiranje, uvek se parkirajte unazad. Ne preporučujemo vožnju unapred u prostor – moguće je da ćete morati da se prednjim točkovima postavite na trotoar (ivičnjak), a to može da ošteti vaš automobil ili ugrozi pešake.

Perpendikularno parkiranje

Napred – s prednjim delom automobila okrenutim prema ivičnjaku, zidu ili drugom parkiranom automobilu

– Postavite svoj automobil tako da između njega i reda parkiranih automobila bude najmanje jedna širina automobila.

– Okrenite volan do kraja kako bi se automobil okrenuo u odgovarajućem smeru.

– Pazite na prednji deo vašeg automobila na spoljašnjoj strani krivine kako ne biste ogrebali automobil pored sebe. Ovde su od koristi sistemi asistencije poput parking senzora ili kamera.

– Na vreme ispravite točkove.

– Ako je potrebno, ne oklevajte da stanete, prilagodite volan, malo se odmaknete i ponovo skrenete u prostor.

Vožnja unazad – sa zadnjim delom automobila okrenutim prema ivičnjaku, zidu ili drugom parkiranom automobilu

– Zaustavite se otprilike jedan metar od parkiranih automobila tako da zadnji deo vašeg automobila bude u ravnini sa bližom stranom parkiranog automobila (tj. u ravnini sa stranom automobila okrenutom prema slobodnom mestu na koje želite da uđete).

– Okrenite volan do kraja kako bi točkovi okrenuli automobil u odgovarajućem smeru.

– Stalno proveravajte bočne retrovizore, prvo jedan pa drugi.

– Kada vaš automobil bude paralelan sa ostalim, ponovo poravnajte točkove.

– Krećite se unazad dok ne dođete u željeni položaj.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Festival pasa svih rasa od 16. do 18. juna

Foto: Promo

I ove godine će se u srcu Beograda, na Kalemegdanu, od 16. do 18.juna održati festival pasa pod nazivom “Ulični psi, festival pasa svih rasa“.

Zabavni, ali i edukativni festival će biti još većeg obima i bogatijeg sadražaja. Važna stavka festivala je udomljavanje životinja. Prošle godine je udomljeno 20 kuca i 4 mace, kroz festival je prošlo više od 20.000 posetilaca, vlasnika ili ljubitelja pasa.  Ove godine svi koji dođu na Festival moći će da uživaju u raznim aktivnostima: na raspolganju će biti mnogobrojni poligoni, izazovi, hendlovanje pasa, grooming na lokaciji… Na jednom mestu će se naći uzgajivačnice, proizvođači hrane, pet shopovi, veterinari,prihvatilištva, dreseri, dizajneri i frizeri, poslastičarnica za pse . Na Festivalu možete saznati više informacija o odabiru, odgajanju, tretiranju pasa, kako psi utiču na razvoj deteta. Osobine i psihološke prednosti koje vaše dete može razviti uz životinje će im pomoći u skoro svakom aspektu života.

Animal Rescue Srbija će držati predavanja u okviru projekta MJAU VAU EKSPERT čiji je osnovni cilj kako da nam deca budu bezbednija u susretu sa psima na ulici kao i Temptation takmičenje na kom učešće mogu uzeti svi psi sa svojim vlasnicima. Ovo takmičenje izaziva najviše smeha kod publike i pokazuje koliko je pas povezan sa svojim vlasnikom I koliko je poslušan..

Javno komunalno preduzeće „Veterina Beograd“ sa psima iz gradskih prihvatilišta će promovisati usvajanje napuštenih pasa pozivajući sve zainteresovane građane koji žele da udome neku od napuštenih kuca da mogu da dođu i izaberu jednu onih koje će toga dana Veterina Beograd dovesti na usvajanje.

Velika zahvalnost našim partnerima, Opštini Stari grad , koji su nas izdvojili kao događaj od posebnog značaja za Opštinu za ovu godinu.

Svratite na Kalemegdan od 16.do 18.juna i uživajte u festivalu koji za cilj ima podizanje svesti o doprinosu kućnih ljubimaca na  svakodnevni život, kao i njihova sposobnost da nas iscele i učine boljim ljudima.

Povedite porodicu, prošetajte vaše ljubimce, čekamo vas!

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu