Povežite se sa nama

Zdravlje

Kada će u Srbiji krenuti pakovanje i proizvodnja „Sinofarm“ vakcine

Objavljeno

on

Foto: Printscreen Instagram / buducnostsrbijeav

Početkom septembra je počela izgradnja nove fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije „Sinofarm“. Ona je rezultat potpisanog Memoranduma o razumevanju između Srbije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kine.

Još jedna važna karika u borbi sa koronavirusom – nova fabrika vakcina. Od 9. septembra, kada je postavljen kamen temeljac, neprekidno se radi i gradi. Za manje od dve nedelje objekat će biti spreman za montažu opreme.

– Objekat je podeljen u tri celine. Trenutno imamo angažovano oko 250 radnika, ali taj broj varira između 250-300 radnika i radimo u dve smene. Angažovano je 25 inženjera raznih struka, ali u pripremi i projektovanju je angažovano još 90 inženjera raznih struka – kaže rukovodilac Mihailo Vlačić.

Prema njegovim rečima, glavni objekat ima 11.500 kvadrata, od toga je predviđen broj od 1.700 kvadrata za 70 čistih soba. Čiste sobe se koriste za uzorkovanje, pakovanje, laboratorijske analize vakcina. Do završetka fabrike, vakcine se pune i pakuju u Vršcu.

– Masovna vakcinacija je krenula upravo Sinofarm vakcinom. Ona se trenutno puni u Hemofarmu. Već je napunjeno oko 450.000 doza koje se nalaze na ispitivanju kontrole kvaliteta i ukoliko bude sve u redu i prošla kontrola kvaliteta najbolje moguće one će biti u prometu u februaru mesecu – ističe prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO-a.

Rukovodilac Mihailo Vlačić objašnjava da će se od 1. decembra izvoditi instalaterski radovi. Objekat je specifičan sa aspekta mašinskih i elektro-instalacija, kaže Vlačić. Dodaje da će se od 1. decembra do 1. marta ubacivati tehnološka oprema.

U prvoj fazi pakovanje, u drugoj fazi proizvodnja vakcine

Fabrika se gradi u dve faze. U prvoj će se puniti i pakovati vakcine, a u drugoj i proizvoditi. Prva počinje u martu 2022. godine, a u aprilu iste godine počinje izgradnja objekta u fazi dva.

– Domaćom proizvodnjom mi obezbeđujemo da ćemo u svakom momentu imati dovoljne količine vakcina, a osim toga možemo jako brzo da prilagodimo vakcine novim sojevima. Brzo ćemo proizvesti za sopstveno tržište inovativne vakcine. Plan je ne da se proizvode za sopstevno tržište, nego ćemo moći da obezbedimo i za zemlje iz regiona, a već imamo potražnju iz nekih zemalja Evrope, sveta – naglašava Radojević Škodrić.

Svakog meseca tu će se proizvoditi oko tri miliona doza vakcina. Ukoliko bude bilo potrebno, proizvodiće se i više.

 

(sremskevesti.rs)

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

7 razloga zašto bi trebalo češće da jedete crni luk!

Objavljeno

on

Pixabay

Bogat vitaminima i hranjivim sastojcima koji poboljšavaju vaše zdravlje od glave do pete, luk je zapravo superhrana koju ne bi trebalo zanemarivati.

Svakodnevno konzumiranje crnog luka ima nekoliko zdravstvenih prednosti.

Poboljšava gustinu kostiju

Koliko god čudno zvučalo, nekoliko studija otkrilo je da konzumiranje luka može da ima pozitivan efekat na gustinu kostiju.

Ono što su studije pokazale je da svakodnevno konzumiranje crnog luka tokom mesec dana povećava gustinu kostiju za pet odsto.

Smanjuje nivo holesterola i održava srce zdravim

Luk ima protivupalna svojstva i smanjuje loš holesterol u vašem telu. Nizak nivo holesterola takođe smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i zauzvrat održava vaše srce zdravim.

Poboljšava probavu

Luk je pun vlakana koja podstiču pravilnu probavu. Uz to, pojačava i proizvodnju „dobrih bakterija“ u crevima, što vašem telu olakšava proces probave.

Smanjuje oštećenje ćelija i pojačava antioksidanse

U luku se nalazi 25 različitih vrsta antioksidansa koji su dobri za naše telo. Ne samo da nas antioksidansi drže podalje od određenih bolesti, već i sprečavaju oštećenje ćelija.

Poboljšava vid i zdravlje usne duplje

Luk uništava loše bakterije prisutne u ustima i poboljšava oralnu higijenu. Njegova antimikrobna svojstva takođe mogu da ojačaju vaše zube. Sadrže i kvercetin, koja se bori protiv stvaranja mrene i čuva vaše oči.

Pomaže da se naspavate

Istraživanje Univerziteta Kolorado ukazuje na to da konzumiranje luka može da poboljšati kvalitet sna. On u sebi ima prehrambena vlakna koja podstiču dobro zdravlje creva i ublažavaju stres.

Poboljšava izgled kože

Bogat vitaminima A, C i E, luk vam može pomoći da postignete sjajan, besprekoran izgled kože. On takođe smanjuju akne i, prema studiji, nanošenje gela izlučenog iz luka na vaše ožiljke zapravo ih može posvetleti, piše Bright Side.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • multimedija music prodavnica

Sponzorisano

  • multimedija music prodavnica

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu