Connect with us

Izložbe

Izložba „Umetnost neprekidnog traganja“ od 7. avgusta u Zrenjaninu

Foto: Pixabay

Izložba “Umetnost neprekidnog traganja: Boško Petrović (1922-1982)” biće otvorena 7. avgusta u Savremenoj galeriji Zrenjanin.

Kustoskinja nove izložbe je Slavica Žarković, a sama postavka predstavlja slike i kolaže iz kolekcije iz ove ustanove koja čuva ukupno 13 radova značajnog umetnika Boška Petrovića.

Od toga su tri umetnička dela nastala i prinovljena za zbirku 1956. godine nakon njegovog boravka u Umetničkoj koloniji Ečka, dok je 10 radova, pet ulja na platnu i pet kolaža iz perioda od 1969. do 1978. godine, poklon njegove ćerke Višnje Petrović 2021. godine.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Otvorena izložba slika „EkvilibrijUM“

Foto: Pixabay

U prepunoj galeriji Pozorišnog muzeja u Zaječaru je otvorena 6. samostalna izložba slika zaječarca Ninoslava Jovanovića pod nazivom „EkvilibrijUM“.

O umetničkom putu, filozofskim stremljenjima, estetici i likovnom postupku gospodina Jovanovića govorile su njegova supruga i moderator Dr Sanela Radisavljević i recenzent izložbe Zorica Cvetković.

„Ekvilibrijum, harmonija, sklad ili raj, sve su to zapravo sinonimi, koje obično zaboravljamo u današnje vreme a zapravo je to težnja ovog čoveka sa kojim ja živim već priličan niz godina. Zapravo naša težnja da postignemo jedno blagostanje, jedan raj kroz život, kroz sliku, kroz pisanje“, rekla je pored ostalog Sanela Radisavljević.

Recenzent izložbe Zorica Cvetković objasnila je da su izložena dela rađena kombinovanom tehnikom i tehnikom akril na platnu.

„Ninoslav Jovanović je takođe veštom pripremom podloge uspeo da dočara trodimenzionalni efekat na pojedinim slikama, što kod posmatrača dodatno pleni pažnju. Sam naziv izložbe, koji u prevodu znači osećaj psihičke, ali i fizičke ravnoteže unutar živih bića, pokazuje da umetnik nastoji da pronađe osećaj ravnoteže, kako u svojoj duši, tako i u svojim delima“ istakla je Cvetković.

Ninoslav Jovanović poklonio je ovom prilikom Pozorišnom muzeju portret Zorana Radmilovića.

Izložba „EkvilibrijUM“ obuhvata 22 slike i može se razgledati do 20. decembra, radnim danima od 9 do 15 sati.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu