Connect with us

Izložbe

Izložba „Oda bujanju“ u Galeriji Singidunum

Foto: Promo

Izložba „Oda bujanju“, na kojoj će biti izloženi pejzaži i cveća Snežane Marinković, biće otvorena u Galeriji Singidunum od 20. marta do 1. aprila 2023. godine.

Akvareli i pasteli sa motivima iz prirode – pejzaži i cveća Snežane Marinković, do sada neizlagani radovi manjeg formata, inspirativan su deo opusa ove beogradske umetnice, poznate po prenosivim mozaicima, ali i ciklusima radova na papiru. Pored oko osamdeset mozaika u prirodnom kamenu izradila je i na stotine skica i crteža tušem, pastela, akvarela, akrilika, kombinovanih tehnika…

Svojevrsnu riznicu delikatnih radova, ljupkih i upečatljivih, veštih u nervaturi linija i zvonkih u boji, prilažemo afirmisanom delu njenog doprinosa savremenoj umetnosti. Ta svojevrsna putovanja na papiru sinhronizovala su inspiraciju baštinjenu u neposredno okolnom svetu, kako kroz materiju, tako i bogatstvo forme.

Lepotom i virtuoznošću plene njene likovne beleške, predstave cveća i pejzaži u blokovima – utisci sa putovanja. Autorka se često vraća jednom motivu. U ovim likovnim etidama, ideja i realizacija su u saglasju, bilo da su dominantniji lirizam, melanholija ili snažan naboj forme, odnosno emocije.

Predstave cveća u punom cvatu su najzastupljenije. Ukazuju na Snežaninu fasciniranost modularnošću i izražajnošću krunica, na koloristička nadmetanja sa samom sobom, na koncentraciju i marljivost… Takođe, i pejzaži od gustih mreža pastela do lakih širokih poteza vodenih boja, od kontinentalnih do morskih predela, na poseban način potvrđuju stav istoričara umetnosti o autorki kao senzibilnoj (poetskoj) duši, ali i racionalnoj prirodi.

Važno je istaći da je za rad Marinkovićeve karakteristično kombinovanje tehnika, u ovom kontekstu  akvarela i pastela, odnosno, akvarela i tuša. (…) Harmonijom kolorita, oblika i linija, fokusiranjem na motiv i detalj, izloženi radovi zaslužuju pažnju. Uz to, i oni potvrđuju apsolutnu pripadnost autorke Mediteranu. Od njene inspiracije antičkim i ranovizantijskim nasleđem, i doprinosa staroj mozaičkoj tehnici, do kontinuiranog beleženja na papiru, flore (u nekim ciklusima i faune) i predela u svojoj i zemljama Sredozemlja. Od plodnih zavičajnih terena do osunčanih pejzaža sa Juga.

(izvod iz teksta u katalogu izložbe) Ljubica Jelisavac–Katić

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Otvorena izložba „Ljubav prkosi vremenu“

Foto: Promo

U prostoru Pedagoškog muzeja juče je otvoriena izložba slika pod nazivom „Ljubav prkosi vremenu“.

Izložba je inspirisana pričama članova porodica nestalih u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, koju je pripedio Crveni krst Beograd u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta.

Predsednik Crvenog krsta Beograd Milan Mirković rekao je da je na izložbi predstavljeno 15 priča, odnosno 15 sudbina koje postaju tačke i koordinate „na kojima možemo da slavimo život i sećanje na one koje još tražimo“, u vreme kada i nakon života ljudima može da bude uskraćena „najnormalnija stvar“, a to je mesto večnog počinka.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu