Connect with us

Izložbe

Izložba „Među svetovima svet“ u Galeriji Singidunum

Foto: Promo

Izložba „Među svetovima svet“ Milice Cvetić biće otvorena od 6. do 15. marta u Galeriji Singidunum.

Stvaralački opus Milice Cvetić inspirisan je nasleđem srpske narodne književnosti i staroslovenske mitologije. U riznici narodne tradicije i čudesnom kosmosu mitova, predanja, bajki i epske poezije autorka otkriva i savremenim umetničkim vokabularom, kroz medij digitalne slike, odnosno crteža, (re)interpretira odabrane narative iz književnosti i mitova. Narativ, iako čini polaznu tačku, ne postavlja granicu umetničkoj imaginaciji. Kompozicijama naizgled lepršave i prozračne atmosfere, oživljavaju se likovi i teme srpskog folklora. Vibrantnim, ali zasićenim i zagasitim koloritom umetnica dočarava pokret, uzburkana psihološka stanja, unutrašnje borbe, vrline i slabosti predstavljenih junaka. U uskovitlanim draperijama, mekim obrisima figura i začudnim lebdećim građevinama, materijalizuje se magijska aura, a upravo magičnost jeste prepoznatljivi izraz umetničkog rukopisa Cvetićeve. Zaodenuti u ruho digitalnog stvaralaštva i bliski vizuelnoj percepciji savremenog posmatrača, radovi Milice Cvetić načinom izvedbe evociraju tradicionalni slikarski medij, gradeći između istorije i fantazije, stvarnosti i imaginacije, jedan u potpunosti osobeni svet.

Tijana Duka

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Izložba „Staklo“ u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu

Foto: Pixabay

Interdisciplinarna izložba „Staklo“ otvorena je večeras u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.

„Staklo je materijal koji nas vekovima zadivljuje, svojim fizičkim i estetskim svojstvima budi maštu stvaralaca od praistorije do današnjih vremena. Razvijajući tehnologiju njegove izrade, čovek mu je pronalazio najrazličitiju namenu, u svakodnevnom, dekorativnom i umetničkom oblikovanju materijalne stvarnosti. Stoga nije neobično da se u Muzeju Vojvodine predmeti od stakla čuvaju u okviru arheoloških, istorijskih, umetničkih i etnoloških zbirki“, kažu iz Muzeja.

Posebnom rezolucijom Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 2022. godinu za Međunarodnu godinu stakla.

Ova inicijativa pokrenuta je radi promišljanja načina na koji staklo može pomoći razvoju održivijih društava, promocije najnovijih naučnih i tehničkih dostignuća, uticaja stakla na istoriju i umetnost i uloge muzeja u očuvanju nasleđa vezanog za staklo.

Izložba je razultat rada autorskog tima koji čine: arheološkinja mr Tijana Stanković Pešterac; istoričarke umetnosti: Aleksandra Stefanov i Dragana Garić; etnolozi: dr Tatjana Bugarski, mr Katarina Radisavljević i Bogdan Šekarić; istoričarke: Veselinka Marković i Milkica Popović; umetnica dr Mirjana Blagojev.

Povodom obeležavanja Međunarodne godine stakla, staklo i njegova uloga u društvu bili su u fokusu brojnih muzejskih ustanova i stručnjaka u svetu i u našoj zemlji.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu