Connect with us

Izložbe

Izložba „Ljubav iznad interesa“ od 21. marta

Foto: Promo

Otvaranje izložbe slika najeminentnijih likovnih stvaralaca XX veka sa ovih prostora, sabranih u postavci pod nazivom „Ljubav iznad interesa“, održaće se u utorak, 21. marta u 19 sati u Galeriji RTS.

Autor izložbe je Nikola Кusovac, istoričar umetnosti i član Saveta za likovno stvaralaštvo RTS.

Popis autora čija su dela izabrana da se predstave, iz tri zbirke privatnih vlasnika, kako bi svojim ugledom potvrdila i afirmisala značaj kulturnih dobara, koja se čuvaju u privatnim zbirkama Srbije, kao i onih što ih kolekcionari poput kustosa skupljaju, svedoči sam po sebi.To su Marko Murat, Beta Vukanović i Nadežda Petrović. Zatim, Milan Milovanović, Кosta Miličević, Borivoje Stevanović, Ljubomir-Ljuba Ivanović, Stojan Aralica, Jovan Bijelić, Petar Dobrović, Živorad Nastasijević, Vasa Pomorišac, Zora Petrović, Ivan Radović, Ignjat Job, Sava Šumanović, Mladen Josić, Milo Milunović, Milan Кonjović, Ivan Tabaković, Nedeljko Gvozdenović, Marko Čelebonović, Milenko Šerban, Petar Lubarda, Ljubica-Cuca Sokić, Aleksandar Tomašević, Leonid Šejka, Petar Omčikus, Dado Đurić, Radomir-Džoni Reljić, Vojo Stanić i Dragoslav Кnežević.

Izložba će biti otvorena do 21. aprila 2023. godine.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Izložba „Krhkost trenutka“ u Likovnoj galeriji Kolarca

"Krhkost trenutka", Iz serije ''Melanholičnost vremena'', uljani pastel

U Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine u utorak, 21. marta u 19 časova biće otvorena izložba „Krhkost trenutka“ Bojane Bojčić.

Izložba crteža „Krhkost trenutka“ Bojane Bojčić nadovezuje se na dugogodišnji opus autorke prvenstveno izborom motiva kojim se bavi. Voćka nara, gotovo mikroskopski uvećana, na Bojaninim slikama i crtežima uvek je presečena, rasporena, najčešće otvorena forma, dostupna i pristupačna pogledu, dodiru. Razotkrivena, ogoljena, manje ili više istrgnuta iz svoje čaure-kore. Nar na crtežima umetnice nikada ne predstavlja puko materijalno polazište i prostor za demonstraciju bogatstva slikarskih/crtačkih virtuoznosti. Naprotiv, on je simbol emotivnih aura, duboko utkan u autorkin svet. Kao takav simbolički entitet, on emanira različita raspoloženja, dešavanja i osećanja prisutna kako u nama, tako i u međuljudskim relacijama. Nazivi crteža su duboko sugestivni u tom smislu: Dodiri, Neposrednost, Samoća, Zagrljaj, samo su neki od njih. Tanani, stameni, šaroliki, povezani, udaljeni, nedorečeni, raspričani – kao međuljudski odnosi.

Ono što percipiram kao najveću novinu i otklon od pređašnjeg opusa slika, autorkin je novi odnos prema boji. Pomerivši se od crveno-okeraste game, suptilno prožete magentom, ljubičastom, ponegde i modrom i zelenkastom, na novom ciklusu pastela uočavamo gotovo fluorescentne nijanse, sveže, čiste boje, i semantički veoma značajne u kontekstualizaciji i osavremenjavanju ovog motiva. Na ovim crtežima dešavanja koja se dešavaju u čoveku i između ljudi dešavanja su 21. veka. Otklon od citatnosti starih majstora i veliki korak ka autentičnosti izraza, pored kolorita, predstavlja i još apstraktnije komponovanje samog motiva. Uvek na granici između klasičnog realističnog izraza i apstrahovanja formi, umetnica je napravila radikalniji otklon od pređašnje prakse. Taktilno, slojevito građenje površina vrlo je slikarskog karaktera i, iako pasteli, Bojanini crteži svojom biti predstavljaju rasnog slikara suptilne ali snažne osećajnosti, čije će mesto na savremenoj likovnoj sceni tek biti opšteprepoznato i etablirano. Đurđa Sivački

Izložba će biti otvorena do 8. aprila radnim danima od 10 do 20, subotom od 10 do 16 časova.

lj.z.

 

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu