Connect with us

Izložbe

Izložba i promocija monografije Miodraga Vartabedijana Varte

Foto: Promo

Otvaranje izložbe slika i dizajna knjiga Miodraga Vartabedijana Varte i promocija monografije „Miodrag Vartabedijan Varta i njegova slikarska porodica” biće održani u Muzeju Mladenovca 23. avgusta u 19. sati.

Na promociji će govoriti Radiša Marinković, istoričar umetnosti, Slavomir Vojinović, novinar i publicista, dr. um Anamarija Vartabedijan, slikar i grafički dizajner – autor monografije i Velibor Katić, kustos Muzeja Mladenovca.

Monografija „Miodrag Vartabedijan Varta i njegova slikarska porodica” posvećena je slikaru, grafičaru, dizajneru i profesoru, a izašla je povodom 90 godina od njegovog rođenja, sa željom da se prikaže svaki segment Vartinog izuzetno bogatog stvaralačkog opusa, kao i razdoblje u kome je stvarao.

Uvodni tekst monografije ističe najvredniju karakteristiku Vartinog rada – vezanost za tradicionalne simbole i njihovo transponovanje u savremenu umetnost i grafički dizajn. Upotpunjen je poglavljem knjige – „O Vartinom stvaralaštvu su pisali”, sa objavljenim tekstovima istaknutih istoričara umetnosti i likovnih kritičara, koji su bogato ilustrovani reprodukcijama njegovih dela – od grafike, preko ilustracije, vartagrafija, slika, do opreme knjige i grafičkog dizajna. Zaokružuju ga i tekstovi o njegovom pedagoškom radu kao i stvaralačkom radu u rodnom Mladenovcu. Celo poglavlje o Varti završava se biografskim autoportretom i ličnim fotografijama koje dokumentuju njegov život i rad. Drugi deo knjige posvećen je slikarskoj porodici Vartabedijan, sa kratkim osvrtom na umetničku delatnost, i reprodukcijama radova – Dušanke, Davida i Anamarije.

Vartina izložba u Muzeju Mladenovca osmišljena je kao mala retrospektiva na kojoj je predstavljeno 18 slika iz perioda od 1983. do 2009. godine iz ključnih faza njegovog umetničkog rada u tehnici vartagrafije, suvog pastela, ulja na platnu ili akrilika na platnu. Izložene slike su u vlasništvu institucija ili privatnom vlasništvu na području Gradske opštine Mladenovac, što čini ovu izložbu specifičnom i neponovljivom (slike iz zbirke Centra za kulturu i turizam Mladenovac, Muzeja Mladenovca, GO Mladenovac, iz privatnog vlasništva porodice i prijatelja). Izloženi su i radovi iz oblasti grafičkog dizajna i ilustracije – izbor knjiga koje je umetnički opremio i oblikovao, ali i dizajn kataloga za Likovnu koloniju Mladenovac čiji je bio predsednik saveta 10 godina.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Otvorena izložba slika „EkvilibrijUM“

Foto: Pixabay

U prepunoj galeriji Pozorišnog muzeja u Zaječaru je otvorena 6. samostalna izložba slika zaječarca Ninoslava Jovanovića pod nazivom „EkvilibrijUM“.

O umetničkom putu, filozofskim stremljenjima, estetici i likovnom postupku gospodina Jovanovića govorile su njegova supruga i moderator Dr Sanela Radisavljević i recenzent izložbe Zorica Cvetković.

„Ekvilibrijum, harmonija, sklad ili raj, sve su to zapravo sinonimi, koje obično zaboravljamo u današnje vreme a zapravo je to težnja ovog čoveka sa kojim ja živim već priličan niz godina. Zapravo naša težnja da postignemo jedno blagostanje, jedan raj kroz život, kroz sliku, kroz pisanje“, rekla je pored ostalog Sanela Radisavljević.

Recenzent izložbe Zorica Cvetković objasnila je da su izložena dela rađena kombinovanom tehnikom i tehnikom akril na platnu.

„Ninoslav Jovanović je takođe veštom pripremom podloge uspeo da dočara trodimenzionalni efekat na pojedinim slikama, što kod posmatrača dodatno pleni pažnju. Sam naziv izložbe, koji u prevodu znači osećaj psihičke, ali i fizičke ravnoteže unutar živih bića, pokazuje da umetnik nastoji da pronađe osećaj ravnoteže, kako u svojoj duši, tako i u svojim delima“ istakla je Cvetković.

Ninoslav Jovanović poklonio je ovom prilikom Pozorišnom muzeju portret Zorana Radmilovića.

Izložba „EkvilibrijUM“ obuhvata 22 slike i može se razgledati do 20. decembra, radnim danima od 9 do 15 sati.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu